hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Gyártósorok orvostechnikai eszközökhöz

Termeléslogisztikai megoldások különleges követelményekre is

A tudomány fejlődésével az orvostechnikai piac igen gyorsan bővül: egyre több olyan eszköz válik elérhetővé, amellyel sokak életminősége nagyságrenddel jobb lesz. Gondoljunk csak a szívritmus-szabályozókra, az ízület- és fogimplantátumokra, a beépülő automatikus hatóanyag-adagolókra vagy hallókészülékekre. De a különböző katéterek, infúziós készletek gyártása is hihetetlen átalakuláson megy keresztül.

Ezeket az eszközöket egyre nagyobb volumenben gyártják. Korábban a manufakturális gyártás volt jellemző, amelynél különböző munkafázisok köré szerveződött a termékek előállítása. Ez – bár rugalmas munkaszervezést tesz lehetővé – növekvő volumen és az egyre szigorodó minőségbiztosítási, valamint dokumentálási szabályok mellett egyre kevésbé járható út. A termék és a hozzá tartozó információ együttes mozgatása korszerű gyártáslogisztikai rendszert követel meg.

A FlexLink rugalmas, vízszintes és horizontális irányba is kanyarodni képes, műanyag lánctagos konvejorjaira alapozott rendszereivel, valamint szoftvereivel olyan megoldást kínál a legkülönbözőbb orvostechnikai eszközök gyártóinak, amelynek alkalmazásával azok hatékony és a különböző hatósági előírásoknak megfelelő gyártórendszert tudnak kialakítani.

Palettás továbbításra tisztatérben is

Az orvostechnikai eszközök gyártásához – azok alakja miatt, illetve a nyomonkövethetőségük érdekében – általában palettás (egy, a konvejoron mozgó hordozóeszközt alkalmazó) rendszer a legmegfelelőbb. Ezen a palettán ki lehet alakítani a termék alakjához igazodó fészket. A különböző szerelési, esetleg egyszerűbb megmunkálási műveleteket azután ezen a palettán lehet elvégezni. Paletta alkalmazásával a termék gyártás közbeni azonosítása is egyszerűen megoldható, vonalkóddal vagy rádiófrekvenciás azonosítással (RFID).

A FlexLink X85-ös jelű rendszere alkalmazható tisztatérben is (ISO szerinti 7-es osztály, illetve az amerikai FED Std 209 szerinti 10.000-es osztály). Termelésirányító szoftverként az FDA által előírt elvárásokat is teljesítő, Youtilize névre keresztelt programcsomag szolgál, az automatikus minőségbiztosítás, a nyomon követés, az útvonalválasztás (routing) és a sormenedzselés lehetőséget kínálva.

Laborberendezések automatikus kiszolgálása

A gazdaságossági elvárások miatt a laboratóriumok központosítása – a volumen növelése érdekében – egyre gyakoribbá válik. Ezt a folyamatosan korszerűsödő analitikai berendezések teszik lehetővé. A korábban kézzel végzett laborvizsgálatokat ma már modern automata gépek szolgálják ki. Az asszisztens által a rendelőben levett minta korszerű – gyakran már reagenst tartalmazó –, higiénikusan zárt kémcsőbe kerül, amelyet jól szervezett logisztikai hálózat juttat el a központi laboratóriumba. A korszerű laborberendezések képességének maximális kihasználása érdekében elengedhetetlen a gépek kiszolgálásának automatizálása is.

A FlexLink erre a célra fejlesztette ki X45e jelű rendszerét. Ez a 45 mm széles, kompakt konvejorcsalád ideális platform az automata laborberendezésekbe történő integrálásra. A beküldött kémcsövet az X45e-hez kifejlesztett kisméretű hordozóba, úgynevezett papucsba (puck) helyezik a technológia legelején. A kémcsövön levő vonalkód alapján az orvos által elektronikusan beküldött vizsgálatokat végzik csak el a mintán. Ahhoz, hogy a papucsok eljussanak a megfelelő analitikai berendezésekbe, szükség van elágazásokra és összeterelésekre, amelyek az X45e platformhoz tartozó funkcionális modulokkal valósíthatók meg.

A modulok miniatűr léptetőmotorokkal működnek, ami csendes, energiahatékony és tiszta megoldást garantál. A modulokat intelligens, beágyazott vezérléssel szerelik fel, amely különösen egyszerűvé és gazdaságossá teszi a konvejorok alkalmazását. A FlexLink a laborberendezések gyártói, illetve a laborüzemeltetők számára kínálja X45e családját.

(forrás: Gyártástrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés