hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Orpheusz, Salome és Prométheusz a Szépművészeti falai között

Gustave Moreau kiállítás

A Mítoszok földje címmel nyílt kiállítás Gustave Moreau képeiből a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat célja egyrészt a hazánkban kevésbé ismert festő titkokkal teli művészpályájának tematikus bemutatása, másrészt életművének egyfajta újraértelmezése.

A modern művészet, a francia és a nemzetközi szimbolizmus elindítójának, a szürrealizmus előfutárának tekintett festő 1826-ban született Párizsban egy építész apa és egy muzsikuscsaládból származó anya fiaként. Tanuló éveit Gustave François-Édouard Picot-nál, a francia historikus festőnél töltötte. Témáit elsősorban a mitológia és a Biblia alakjai és történetei közül válogatta (pl.: Orpheusz, Prométheusz, Herkules, Jupiter, Egyszarvú). Egyik legkedveltebb alakja a „femme fatale”, vagyis a végzet asszonya. A táncáért Keresztelő Szent János fejét követelő Salome alakját például többször is megfestette. Az École des Beaux-Arts tanáraként fauvista művészek kerültek ki kezei alól, köztük Henri Matisse és Georges Rouault is.

Önmagát „az álomgyűjtés szakemberének” nevező művész kezdeti képeire a míves megformálás, sejtelmes hangulat és bátor színhasználat jellemző. Élete utolsó két évtizedében azonban, miután hátat fordított a nyilvános szereplésnek, a Szalon-kiállításoknak és visszavonult műtermébe, munkái már sokkal oldottabbak, szabad fantáziával és technikai leleményességgel készített alkotások.

Életműve több mint 10 000 darabból áll: olajképek, vízfestmények, rajzok, amelyek többsége egykori házában, a párizsi „Gustave Moreau Nemzeti Múzeum”-ban vannak elhelyezve, Franciaország első képzőművészeti magángyűjteményében. Ezzel együttműködésben jött létre a magyarországi, több mint 160 képet tartalmazó tárlat is, amelyet május harmadikáig látogathatnak a kultúrakedvelők.

Nagy Nikolett

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés