hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Gondban vannak a kórházak a közbeszerzésekkel

A Magyar Idők szerint 10 ellenőrzött egészségügyi intézmény közül 9-ben súlyos szabálytalanságokra bukkant az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amikor a közpénzek elköltését vizsgálta.

Négy egészségügyi intézménynél már lezárult az ellenőrzés, másutt még kutakodnak a számvevők. A folyamat mostani állásáról a lap megtudta, hogy a tíz vizsgált kórházból kilencnél súlyos közbeszerzési szabálytalanságokra bukkant az ÁSZ.

A számvevőszék megállapította, hogy a szabálytalanságok egy része a napi feladatok ellátásához szükséges gyógyszerek és segédeszközök megvásárlásához kapcsolódott. Sérültek ugyanakkor a törvényi előírások például a takarító- és a tisztítószerek beszerzésekor, valamint az őrző-védő szolgáltatások igénybevételekor, s akadtak közbeszerzési gondok némelykor még az informatikai eszközök bérlésénél is.

A feltárt visszásságok miatt a számvevőszék a kilenc érintett egészségügyi intézmény több ügyét is a Közbeszerzési Döntőbizottság elé vitte. Az ÁSZ értesítései alapján a közbeszerzésügyi hatóság eddig 116 határozatot hozott meg, ezekben 7,3 millió forint bírságot szabott ki.

A számvevők a fenntartó GYEMSZI – mai nevén az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – működésében is több kivetnivalót találtak, például azt, hogy nem ellenőrizte sem menet közben, sem utóbb a kórházak közbeszerzéseit. Az ÁSZ megállapításaiból – egyebek mellett – leszűrhető, hogy az egészségügyi intézmények vezetésének hibái és a tulajdonos, vagyis az állam kontrolljának hiá­nyosságai súlyos, sokmilliárdos következményekkel járhatnak. A számvevőszék szerint ezek miatt elengedhetetlen, hogy a kórházak gazdálkodásáért felkészült, pénzügyi-gazdasági szaktudású személyek feleljenek.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink