2024. október. 16., szerda - Gál.
hirdetés

Glioblasztóma diagnózis 1 órán belül

Egy olcsó, feszültségeltolódáson alapuló módszer szelektíven azonosítja az aktív EGFR-eket a vérmintákból származó extracelluláris vezikulumokon, közli az OTSZ Online.

A Communications Biology folyóiratban jelent meg a University of Notre Dame kutatóinak cikke, amelyben egy olyan innovatív, automatizált eszközről számolnak be, amely kevesebb mint egy óra alatt képes diagnosztizálni a glioblasztómát, egy gyorsan növekvő és gyógyíthatatlan agydaganatot. A glioblasztómás betegek a diagnózis felállítását követően átlagosan 12-18 hónappal maradnak életben.

Az új diagnosztikai eljárás lényege egy biochip, amely elektrokinetikus technológiát alkalmaz a biomarkerek, vagyis az aktív epidermális növekedési faktor receptorok (EGFR) kimutatására, amelyek bizonyos rákos megbetegedésekben, például a glioblasztómában felülreprezentáltak és az extracelluláris vezikulumokban találhatók.

Az eszköz összesen három részből áll: egy automatizálási interfészből, egy hordozható készülékből, amely a teszt elvégzéséhez szükséges anyagokat adagolja, valamint a biochipből. Minden egyes teszthez új biochipre van szükség, de az automatizálási interfész és a prototípus újrafelhasználható. Egy teszt lefuttatása kevesebb mint egy órát vesz igénybe, és mindössze 100 mikroliter vért igényel, ráadásul egy biochip előállítása kevesebb mint 2 dollárba kerül.

Bár a cikkben bemutatott diagnosztikai eszközt kifejezetten glioblasztóma kimutatására fejlesztették ki, a kutatók szerint más típusú biológiai nanorészecskékre is adaptálható. Ez megnyitja annak lehetőségét, hogy a technológia számos különböző biomarker kimutatására alkalmas legyen más betegségek esetében is. A kutatócsoport már vizsgálja a technológiát a hasnyálmirigyrák és potenciálisan más betegségek, például szív- és érrendszeri betegségek, demencia és epilepszia diagnosztizálása területén is.

 A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink