hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

GKI: Nem a patikaliberalizáció miatt nehéz a gyógyszertárak helyzete

A patikák negyede veszteséges

A gyógyszertári vállalkozások csaknem 26 százaléka veszteséges, e vállalkozások összes vesztesége meghaladja a 6 milliárd forintot - olvasható a Gazdaságkutató Intézet Egészségügykutató Intézete (GKI-EKI) tanulmányában, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal részére készített.

A patikusok - főleg a láncon kívüliek - növekvő versennyel és költségekkel, valamint csökkenő árréssel szembesülnek, ami sokaknál csőd közeli helyzetet idézett elő.

A gyógyszer-kiskereskedelem jövedelmezősége az utóbbi négy évben jelentősen romlott. Mind az adózás előtti eredmény-saját tőke, mind az adózott eredmény-értékesítés nettó árbevétel, mind pedig az üzemi eredmény-értékesítés nettó árbevétel hányadosa folyamatosan csökkent 2006-tól. A tanulmány szerint mindez azonban csak látszólag a liberalizáció következménye, mivel sorra jelentek meg olyan változások a gyógyszer finanszírozásban, amelyek csökkentették a patikai árrést.

A bt és kft formában működő gyógyszertárak összességében 2008-ban nyereségesek voltak, és 5,2 milliárd forintnyi adózott eredményt értek el. Igaz, az egy alkalmazottra jutó eredmény csökkent: ez 2006-ban 1.795.000 forint, 2008-ban viszont már csak 406.000 forint volt.

A GKI-EKI kutatói szerint félrevezető a romló jövedelmezőség, a növekvő költségek és a gazdasági helyzet romlása miatt a gyógyszertári tulajdonlást állítani a megoldás középpontjába. Ha az árréstömeg nem változik, akkor a csődök száma, különösen a gyógyszerész-tulajdonolt patikáknál, erőteljesen emelkedni fog, mivel kisebb a tőkepótlási képességük. Ez pedig ronthatja a lakossági gyógyszerellátást. Ezzel szemben a lánchoz tartozás egy patika számára - feltéve, ha a lánc biztos anyagi háttérrel rendelkezik - számos előnnyel járhat, mert alacsonyabb árakat tudnak elérni a beszerzési oldalon, és ebből több és nagyobb kedvezményt tudnak adni a lakosságnak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink