2024. november. 20., szerda - Jolán.
hirdetés
hirdetés

Gerinczáródási rendellenességet okoz a lisztfehérítő élelmiszeradalék?

Újabb élelmiszerbiztonsági vita robbant ki Kínában, miután aggodalmak merültek fel az évtizedek óta használt lisztfehérítő adalék egészségügyi kockázatait illetően.
A benzol-peroxid – amely a pattanás elleni krémek egyik fő összetevője is egyben – az Egyesült Államokban biztonságos élelmiszeradaléknak minősül, miközben az Európai Unióban, Ausztráliában és Új-Zélandon állítólag már tiltólistán szerepel.


A liszt fehérítésére használt kémiai anyaggal kapcsolatos aggodalmakat egy nanfangi helyi lapban a hétvégén megjelent beszámoló keltette: az állami gabonaipari hivatal, a nemzeti gabonaágazati szövetség és még számos vezető malomipari vállalat szerint az adalék az egészségre is káros lehet.
Az újság szerint a benzol-peroxid használatával kapcsolatban felmerült vitába hat állami szervezet kapcsolódott be. Az Egészségügyi Minisztérium, az adalékgyártók, illetve a kis és közepes méretű malomipari vállalkozások szerint a fehérítő az egészségre ártalmatlan.
A vegyület az emberi szervezetben folsavhiányt okozhat, mondta egy sencseni élelmiszeripari kutatóközpont vezetője, dr. Liu Mej-szen.
Az Egészségügyi Világszervezet 2004-ben készült jelentése, valamint a kínai Egészségügyi Minisztérium szerint Kínában – különösen az ország északi területein, ahol a liszt az egyik alapvető élelmiszer – évente közel 40 ezer folsavhiányos gyermek születik. A folsav (B9- avagy M-vitamin) vízben oldódó vitamin. A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A folsavnak szerepe van a fehérvérsejtek, a vörösvértestek, a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében is, és hozzájárul a gyomor-bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez is.
Az újságcikk szerint a benzol-peroxidot mint lisztfehérítő adalékanyagot több mint 20 éve használják a helyi malomipari vállalatok. A kínai élelmiszerügyi szabványok szerint egy kilogramm lisztbe legfeljebb 60 milligramm lisztfehérítő keverhető. A FAO és a WHO élelmiszerstandardja szerint ez a mennyiség 75 mg.

forrás: Bodnár Balázs/MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink