hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Geréb: Elindult a változás

„Nekem az a legfontosabb, hogy tudok-e tükörbe nézni, tudok-e aludni. Tudok” – ezt mondta a Magyar Nemzetnek Geréb Ágnes.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor és hova kell majd bevonulnia Geréb Ágnesnek, hogy letöltse a 2012-ben kiszabott börtönbüntetést. A döntéssel kapcsolatban megjegyezte: gondolatébresztő mai szemmel ránézni a jogerős ítéletre, egyúttal az elmúlt évtizedek történéseire. Sok, időnként nagyon nehéz pici lépés eredménye a mindennapok valóságává vált, Magyarországon ugyanis ma az édesapák, ha szeretnének, jelen lehetnek gyermekük születésénél.

Az újszülötteket – hacsak nincs ok rá – egyre ritkábban választják el születés után az édesanyjuktól. Egyre többen gondolnak a szülésre úgy, mint természetes, élettani folyamatra, amelybe ha nem avatkozunk be, többnyire magától, normálisan lezajlik. – Az én sorsom már szerencsére nem kapcsolódik össze annak az orvosi, illetve bábai szemléletnek a sorsával, amit én hoztam be a magyar szülés körüli ellátásba – mondta.

A szülész-nőgyógyászt a támadók mellett tömegek támogatják, a hét végén például több ezren vittek virágot a Szabadság hídra, hogy jelezzék: támogatják a szülész-nőgyógyászt. Már több mint ezren csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz is, amelyben egy napot vagy akár egy hetet is átvennének a büntetéséből. Erre azonban jogilag persze nincs lehetőség. Geréb Ágnes úgy nyilatkozott: hétszáz orvos állt ki mellette 2012-ben, az első ítélet után is, és most sem csupán azok a családok, nők emelnek szót, akik vele szültek. Nem csak azok a bábák, szülésznők, orvosok, akiket ő tanított.

Leszögezte: mérföldkő volt az otthon szüléssel kapcsolatos 2011-es rendelet, és bár szakmai ellenállás, anyakönyvezési nehézségek, megfélemlítések ugyan előfordulnak ma is, mégis óriási változást hozott. „Ha vannak is a rendeletben olyan részletek, amelyekkel nem értek egyet, mégis megszületett. Elindult a változás. Mára egy magyar várandós, ha akar, tájékozódhat, szülési tervet készíthet, és megtalálhatja a számára megfelelő helyet, ahol biztonságban tudja a babáját és saját magát” – fejtette ki Geréb Ágnes.

Bővebben a Magyar Nemzetben.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés