hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Gyógyítás

Génmódosított rizs egy allergiatípus ellen

A génmódosított élelmiszerek új nemzedékének első képviselőjeként mutatták be japán tudósok az általuk kifejlesztett rizsfajtát, amely bejelentésük szerint egy gyakori pollenallergia ellen hatásos – számol be róla a LiveScience című amerikai tudományos portál.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban közzétett tanulmány szerint állatkísérletekben már biztonságosnak bizonyult a pollenallergia elleni transzgénikus rizs.

Takajava Fumio és kollégái emlékeztetnek arra, hogy a genetikailag módosított növények első generációjánál a gyomnövényektől és kártevőktől kívánták megvédeni a terményt. A génszabászat következő céljaként jelent meg, hogy az élelmiszerekbe az emberi egészség szempontjából előnyös tulajdonságokat vigyenek bele. Ilyenek a tápanyagokban – például vitaminokban, ásványi anyagokban, gyógyhatású szerekben vagy akár vakcinában – gazdagabb zöldségek és gabonák.

A transzgénikus élelmiszerek első nemzedéke óta zajlik azonban a vita, vajon biztonságosak-e az ember és környezete számára ezek a biotechnológiai eljárással módosított növények. A japán kutatók az új rizst egy Japánban elterjedt cédrusfajta pollenje által kiváltott allergia kifejlődése ellen tervezték, mivel az egészségügyi probléma már a japán lakosság 20 százalékát érinti.

A laboratóriumi vizsgálatokban transzgénikus és hagyományos fajtából készített párolt rizst etettek majmokkal 26 héten át minden nap. A kísérlet végén az állatoknak semmiféle egészségügyi problémájuk nem volt, ami azt jelzi, hogy az allergiaellenes rizs fogyasztása biztonságos lehet – vélik a kutatók. Piacra kerülése előtt természetesen további, hosszabb távú vizsgálatokat végeznek a genetikailag módosított rizzsel.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés