2024. április. 23., kedd - Béla.

Galgóczi Ágnes: Lesz olyan hét, amikor egymillió embert oltunk be

Nyár elejére elérhetjük a közösségi és egyéni védelmet is, mondta az Origónak Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályának vezetője.

A brit vírusvariáns sokkal fertőzőképesebb, mint az ősszel terjedő vadvírus - egy fertőzött körülbelül három embernek adja át a kórokozót. A brit vírusmutánssal fertőzöttek között is lehetnek úgynevezett szuperfertőzők, akik akár még több embert megbetegíthetnek?

Természetesen, vannak a populációban, akik nagyon enyhe tünetekkel, vagy akár tünetmentesen esnek át a fertőzésen, viszont szuperfertőzők, így nagyon sok - háromnál több - embert megfertőzhetnek.

Folyamatosan oltják az embereket, elsősorban az időseket és a krónikus betegeket. Mikor kezdhetik el oltani a fiatalabb, egészséges embereket, akik regisztráltak és meg szeretnék kapni a vakcinát?

Ez attól függ, hogy hogyan érkeznek a vakcinák, és hogy tudunk haladni a tervezett stratégia szerint az oltásokkal. Ráadásul ezt a tervet a járványügyi helyzet is befolyásolhatja. Elsősorban még mindig az idősebbeket oltjuk, hiszen ők vannak a legnagyobb veszélyben. Náluk nagyobb az esélye annak, hogy súlyos betegség alakul ki a fertőzés következtében, és akár kórházba is kerülhetnek. Még egyszer mondom: minden attól függ, hogy milyen oltóanyag-mennyiségek érkeznek, hiszen ezen múlik, hogy milyen gyorsan tudjuk beoltani először a kockázati csoportba tartozókat, majd a fiatalabb, nem krónikus pácienseket, akik meg szeretnék kapni a védőoltást.

Mindenki a háziorvosától várhatja az értesítést, vagy oltópontokra is kaphatnak az emberek „behívót"?

Bárkit behívhatnak oltópontra is, mert az oltóanyagok érkezésének függvényében reményeim szerint lesz olyan hét, amikor csaknem egymillió embert oltunk be. Egyrészt azért, mert esedékessé válik az emlékeztető oltás, másrészt azért, mert úgy tervezzük, hogy ilyen sok vakcina érkezik rövid időn belül. A háziorvosokat nem terhelhetjük ennyire, hiszen így is rengeteget dolgoznak - szerveznek is, oltanak is, és a betegeiket is ellátják. Biztos tehát, hogy lesz, aki sms-ben kap értesítést, hogy valamelyik oltópontra érkezzen, de az is lehet, hogy levélben értesítik az oltás idejéről és helyszínéről. Ezért is fontos, hogy mindenki pontosan adja meg az adatait a regisztráció során, hogy minél kevesebb hiba csússzon az értesítésekbe.

A teljes beszélgetést az Origo közli.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés