hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Futnak a vírus után

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy hol és mikor lesz a járvány csúcspontja, vagy mikor érhet véget. Nincs tudományos bizonyíték arra sem, hogy a melegebb napokkal elmúlik a veszély, írja a Népszava.

Kevesebbet tudunk a vírusról, mint eddig gondoltuk – mondta a Népszavának Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, aki szerint elég nagy baj, hogy nem sikerül Kínán belül tartani a járványt. Irak, Irán, Olaszország és Dél-Korea mind önálló gócpontokká váltak. Ez azért is probléma, mert azt jelenti, hogy mostantól a járványügyi hatóságok futnak a vírus után. Hozzá kell szokniuk az embereknek a pandémia gondolatához, azaz, hogy mostantól bárhol előfordulhat, hogy karantént vonnak települések köré. A vírus nem területről területre terjed, hanem véletlenszerűen bukkan fel, éppen ezért nem zárható ki, hogy nálunk is megjelenik.

Kemenesi Gábor szerint most az a legfontosabb, hogy az emberek fölkészüljenek, és máris elkezdjék gyakorolni, hogy milyen az, amikor nem piszkálják az arcukat, nem nyúlnak a szájukhoz, szemükhöz és gyakran mosnak kezet. Egyelőre ugyanis megjósolhatatlan, hogy hol és mikor lesz a járvány csúcspontja, vagy mikor érhet véget. A kutató szerint nincs tudományos bizonyíték arra sem, hogy a melegebb napokkal megszűnik a járvány, erről egyelőre fogalmunk sincs.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink