2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés
hirdetés

Franciaország módosítaná az élelmiszerbiztonsági szabályokat

Az Európai Uniónak fejlesztenie kell az élelmiszerek importellenőrzési rendszerét - hangoztatta hétfőn az unió elnöki tisztét betöltő Franciaország mezőgazdasági minisztere, aki az uniós agrárminiszterek tanácskozásán vesz részt Annecy-ben.

Michel Barnier a kínai tejpor botrányt és a korábbi ukrajnai étolaj szennyezést említette olyan eseményként, amely az Európába irányuló élelmiszerszállítmányok fokozottabb ellenőrzésének kérdését veti fel. Az ellenőrzés javítását a miniszter az ellenőrzési módszerek és rendelkezések harmonizálásával képzeli el, és annak biztosításával, hogy az Európába belépő termékek ugyanazoknak a normáknak feleljenek meg, mint amiket az európai termelőknek kell teljesíteniük.
A miniszter olyan memorandumot akar megfogalmazni, amely eltüntetné a mai szabályozási hiányosságokat, péládul az importellenőrzésben. A hiányosságok elsősorban a tagországok közötti ellenőrzési módszerek eltéréseire és a kockázatok valóságos értékelésének hiányára vonatkoznak a legtöbb gondot okozó termék esetében. Franciaország abban bízik, hogy az intézkedési javaslatok elnyerik majd a 26 uniós tagország támogatását, amikor a francia elnökség az év végével befejeződik. A júniusban már körvonalazott módosítási javaslatokat elemzők szerint 15 tagország támogatja, a többiek viszont tartózkodóak, mivel attól tartanak, hogy az unió kereskedelmi partnerei protekcionizmussal vádolják majd őket.


MTI/AFP

cimkék

hirdetés

Könyveink