hirdetés
2025. február. 11., kedd - Bertold, Marietta.
hirdetés

 

Forradalmi járványügyi előrejelzés az UHT tejek vizsgálatával

A járványügyi előrejelzés új korszakába léptünk: az ultrahőkezelt (UHT) tejek elemzése forradalmi lehetőséget kínál a fertőző betegségek terjedésének korai felismerésére. Kutatások bebizonyították, hogy a tej – noha fertőző kórokozókat már nem tartalmaz – megőrzi azok genetikai nyomait, lehetőséget teremtve ezzel a járványok előrejelzésére. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) szakemberei a kanadai példa nyomán, Európában elsőként indították el egyedülálló Tejmonitor projektjüket. A kutatás célja az állatról emberre terjedő betegségek, így például a madárinfluenza időben történő észlelése.

Az elmúlt évek járványai rávilágítottak arra, hogy a gyors és hatékony járványügyi előrejelző rendszerek kulcsfontosságúak az egészségügyi védekezésben. A szennyvízvizsgálatok már bizonyították hatékonyságukat a COVID-19 és más vírusok nyomon követésében, most azonban egy új, innovatív módszer is reflektorfénybe került: az ultrahőkezelt (UHT) tejek elemzése. Ez a módszer azért különleges, mert a tej – noha fertőző kórokozókat már nem tartalmaz – megőrzi azok genetikai lenyomatait. A közelmúltban az Egyesült Államokban felfedezett, szarvasmarhák között csendesen terjedő madárinfluenza járványt is ennek az újszerű megközelítésnek köszönhetően ismerték fel. Ez az áttörés megmutatta, hogy a tej a járványügyi kutatásokban hasonlóan értékes információforrás lehet, mint korábban a szennyvízvizsgálat. A Tejmonitor projekt keretében a kutatók egy olyan korai előrejelző rendszer létrehozását tűzték ki célul, amely a madárinfluenza és más, állatról emberre terjedő betegségek nyomon követését szolgálja, és az agrárszektor számára is új védelmi vonalat képez. A projekt alapja egy kanadai kutatási kezdeményezés, melynek keretében a kereskedelmi forgalomban lévő tejek madárinfluenza szűrését végzik. 

Kanada után Európában elsőként a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) szakemberei végeznek ilyen jellegű vizsgálatokat, ezzel is hozzájárulva a globális járványügyi előrejelzés fejlődéséhez.

Ez a kutatás forradalmi jelentőségű lehet az állat- és közegészségügy számára. Az UHT tejekben kimutatható vírusok genetikai nyomai segíthetnek időben beazonosítani a potenciálisan veszélyes kórokozók jelenlétét, még mielőtt azok emberi megbetegedéseket okoznának – mondta Kemenesi Gábor, a VNL igazgatója.

A kutatás mellett a Tejmonitor projekt egy átfogó tudatossági kampányt is indít, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együttműködésben valósítanak meg. A kampány célja, hogy a lakosság szélesebb körben is megismerje az ultrahőkezelt tejek biztonságosságát, valamint a nyerstej fogyasztásának egészségügyi kockázatait.

Képünk illusztráció (Forrás: PTE)
Képünk illusztráció (Forrás: PTE)

A tejfogyasztás biztonságos, de fontos, hogy a fogyasztók tisztában legyenek a különböző feldolgozási módok jelentőségével. A nyerstejben olyan kórokozók lehetnek jelen, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, míg az UHT tej biztonságos és megbízható forrás, ugyanis ebben ezeket a kórokozókat már elölték – emelte ki a virológus.

A témának az UnivTV is utánajárt:

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink