hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Fordulat a myeloma multiplex terápiájában

Megduplázott reakció

Rossz prognózisú myeloma multiplexben szenvedő betegeknél az új proteoszómagátló, a bortezomib hatására megduplázódott a válaszreakciót mutató betegek száma a nagy dózisú kortikoszteroid- terápiához képest.

Új távlatokat nyithat a myeloma multiplex (MM) kezelésében a bortezomib, derült ki a New England Journal of Medicine közleményéből (2005;352:2487–98.). A betegség túlélésében az elmúlt évtizedekben elért mérsékelt javulás mögött részben az állt, hogy ebben a kórképben a rosszindulatú sejtek érett, jelentős mennyiségű kóros fehérjét termelő plazmasejtek. Az alacsony sejtszaporodási aktivitás miatt a myeloma-sejtek kevésbé érzékenyek az egyéb kórképeknél hatásos citosztatikus szerekre. Az eddigiektől eltérő támadáspontú proteoszómagátló, a bortezomib, új terápiás lehetőséget jelent.
Középpontban az ubikvitin
Az új szer a sejten belüli, szabályozott fehérjelebontásért felelős ubikvitin–proteoszóma mechanizmust befolyásolja, amelynek felfedezéséért két kutatótársával együtt a magyar származású Avram Herschko 2004-ben a Nobel-díjat kapta. Ez a rendszer végzi többek között a sejtciklus-szabályozás és a programozott sejthalál számos szabályozó fehérjéjének lebontását. A proteoszómafunkció gátlásával a bortezomib alapvető sejtbiológiai folyamatokra hat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. TORDAI ATTILA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés