hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Folytatja-e a reformot az egészségügyi miniszter?

Az egészségügyi ágazat képviselői inkább a gyógyítás szükségletekhez igazítását várják a reformtól. Támogatják a partnerséget fölkínált minisztert, de konkrét lépéseket sürgetnek a betegellátás és az intézmények működési feltételeinek a javításában, amely pénz nélkül nem megy - írja a Világgazdaság.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke a Világgazdaságnak elmondta, „az elmúlt két év hirtelen tett egészségügyi lépései nem nyerték el a társadalom támogatását. Szerinte a reform lényege a gyógyítómunka szükségletekhez való igazítása, és úgy látja, Székely Tamás ezt teszi. Minisztersége első hetében elérte, hogy ne bontsanak szerződést a tb-vel a háziorvosok, többletpénzt juttatott a számukra. Javaslatára visszavonták az egészségbiztosítási törvényt. Elkészítette a következő két év ágazati koncepcióját, úgy, hogy közben az ellátás zavartalanságát biztosítania kell. Most a járó- és fekvőbeteg-szakellátás rendbetétele van soron, ehhez a szövetséggel együtt felméri az intézmények helyzetét, hogy valódi adatokra építse a konszolidációt."

Frédéric Ollier, a Sanofi-Aventis/Chinoin vezérigazgatója örül, hogy az ágazat reformkoncepciója kiemeli az egészségmegőrzés fontosságát, a Sanofi/Aventisnek is fontos a partnerség és az innováció, szeretnének részt venni a program sikeres kivitelezésében. Támogatják az informatikai rendszer korszerűsítését, amely lehetőséget ad a szükséges ellenőrzésekre, ám a hatékony, protokollokon, illetve bizonyítékokon alapuló gyógyítás irányelveit is javasolják jogszabályba foglalni. Nem szabad, hogy az ár határozza meg a gyógyszerek, a kezelések kiválasztását, de ha az olcsóbb készítmény is megfelel, azt kell alkalmazni.

Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke közölte, a betegszervezetek méltányolják, hogy a tárca vezetője szisztematikusan sorra veszi az ágazat megoldandó feladatait, de ő sem csodatévő, így abból kell gazdálkodnia, ami van. Az elgondolásai világosak, tiszták és támogatandók. Érezhető, hogy maga is orvos, a civilszervezeteket szintén komolyan veszi, így két év után ismét megkapják a minisztériumtól a tervezett jogszabályokat, reméli, figyelembe is veszik a véleményüket.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy látja, „nem érzékelünk sok változást, amióta új miniszter van az ágazat élén, bár a mindennapi kommunikáció kulturált lett. Ez önmagában nagy érték, ám nem nevezhető reformnak. A tárca kétéves programjavaslatát megfelelően minősíti, hogy a konvergenciaprogram keretein belül meglévő források ésszerű felhasználásával kívánják javítani a társadalom elégedettségét és az egészségügyi ellátórendszert. Ez fából vaskarika, pénzforrások bevonása nélkül nem javulhat a gyógyítómunka, továbbra is megmaradnak a várólisták."

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke szerint késik az egyeztetés. Nem tudják, mire kapott mandátumot és mire nem. A jogviszony-ellenőrzés patikai díjazására tett javaslatát például a pénzügyminiszter elutasította. Konszenzusos jogalkotást ígért, de a legutóbbi rendeletmódosítást a közlönyből ismertük csak meg. Késik az egyeztetés az árréskorrekcióról, és kérdés, hogy a szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlés elé terjesztheti-e.

Forrás: Világgazdaság

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés