hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Főleg német nyelvterületen és brit kórházakban gyógyíttat az OEP

Az Európai Unión belüli szabadabb betegmozgáshoz készülő magyar szabályozás kapcsán ír a vg.hu a külföldi gyógykezelések fiannszírozásának mai gyakorlatáról.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint 2009-ben még csak 440, 2012-ben már 658 magyar beteg külföldi gyógykezelését finanszírozták. Kizárólag itthon nem elérhető terápiákat támogatnak: döntően tüdő- és élődonoros májátültetést, összetett gerincműtétet és onkológiai kezelést.

A költségek minimalizálása miatt azt is figyelembe veszik, hogy az eljárás lehetőleg Európában legyen elérhető. Így döntően osztrák, német, svájci és brit kórházakban engedélyezték magyar betegek OEP-finanszírozott kezelését. 2009. és 2012. között Bécsben például 50 betegen végeztek tüdőátültetést, németországi klinikákon estek át 26-an élődonoros májátültetésen, míg speciális sugárkezelést Svájcba kapott 128 páciens.

Bár például egy tüdő-transzplantáció átlagosan 15 millióba kerül, a magyar betegek külföldi gyógyulására fordított kiadások alig haladták meg az egymilliárd forintot. Az egy páciensre jutó kiadások folyamatosan csökkennek, tavaly kétmillió forintnál kevesebb támogatás jutott egy betegre – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink