hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Parlamenti fórum és a Nemzeti Diabetes Program

Fokozott figyelem a cukorbetegekre

2010. november 11-én a Magyar Diabetes Társaság szervezésében a Novo Nordisk cég támogatásával megrendezett Changing Diabetes Parlamenti fórum a cukorbetegekért keretében vezető szakemberek, betegszervezetek képviselői és a döntéshozók közösen vitatták meg, hogy mit kell tenni a Magyarországon is egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelentő cukorbetegség megelőzése érdekében.

Az esemény fővédnökei Prof. dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere és a budapesti Dán Királyi Nagykövetség, díszvendégei dr. Schmittné Makray Katalin és Őfelsége Benedikte dán hercegnő. Az eseményen részt vett dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és dr. Szócska Miklós a NEFMI egészségügyért felelős államtitkára.

A Changing Diabetes mozgalom 2003-ban indult az USA-ból, 2007-ben a WHO-IDF "Unite for Diabetes" programjának integráns részévé vált. Magyarország 2008-ban csatlakozott a programhoz. Az idei esemény a Diabétesz Világnaphoz (nov. 14.) közeli időpontban került megrendezésre, és célja, hogy e kérdéskörre minél nagyobb figyelem irányuljon.

Changing Diabetes Parlamenti fórum a cukorbetegekért

A tervezett Nemzeti Diabetes Programról

A magyarországi cukorbetegségben szenvedő betegek egészségügyi ellátásának költsége már napjainkban eléri az OEP természetbeni kiadásainak 13 százalékát. Jelenleg a gyógyszeres kezelést kapó betegek kezelése a hazai GDP 0,65 százalékát teszi ki és ez a hányad évről évre emelkedik.

A tervezett Nemzeti Diabetes Program célja a nagy kockázattal rendelkező egyének felismerése, és szív- és érrendszeri kockázatuk csökkentése, a cukorbetegség és kockázati tényezőinek tudatosítása a lakosság körében, a szűrés során diabéteszesnek bizonyult betegek időben indított és megfelelő terápiája, a betegek önellenőrzésének, önmenedzselésének és megfelelő edukációjának megteremtése, valamint a cukorbeteg-gondozás szakmai és szervezeti színvonalának erősítése. A szakemberek úgy látják, mindezek csak úgy biztosíthatók, ha a Nemzeti Diabetes Programot elfogadják és a népegészségügyi cselekvési program részévé emelik.

Videók

A MedicalOnline helyszínen készült videóit a riportalanyok nevére kattintva nézheti meg!

Ékes József országgyűlési képviselő

Dr. Schmittné Makray Katalin Magyarország Köztársasági elnökének felesége, az esemény díszvendége

Prof. Dr. Winkler Gábor a Magyar Diabetes Társaság elnöke

Prof. Dr. Jermendy György a Magyar Diabetes Társaság korábbi elnöke

Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés