hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Fogorvosok is csatlakoztak a háziorvosok "sztrájkfelhívásához"

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata is csatlakozott az alapellátásban dolgozók érdekeit képviselő szervezetek béremelést követelő "sztrájkfelhívásához" – közli az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) honlapja.

A FAKOOSZ közli Hermann Péter, az orvosi kamara fogorvosi tagozata elnökének Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz írt levelét is, melyben az elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az egészségügyi béremelésből a háziorvosokhoz hasonlóan a fogorvosok is kimaradnak.

Hermann szerint az orvosok migrációjában leginkább a fogorvosok érintettek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában szereplő kétezer helyett Magyarországon jelenleg háromezer lakosra jut egy fogorvos, s ez "súlyosan veszélyezteti a biztonságos betegellátást". Jelenleg is 171 betöltetlen fogorvosi alapellátási praxis van az országban; van megye, ahol a praxisok 20 százaléka betöltetlen.

A MOK Fogorvosi tagozatának elnöke azt kérte, hogy a fogorvosi ellátórendszerben alap- és szakellátásban dolgozó fogorvosokat is vonják be a béremelésben részesülők körébe.

Mint a MedicalOnline beszámolt róla: a FAKOOSZ múlt szombati, Mórahalmon tartott országos gyűlésén négy szervezet, a FAKOOSZ mellett a Magyar Orvosok Szövetsége, a Kasszaorvosi Szövetség és a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete megállapodtak, hogy az alapellátásban, a háziorvosi és házi gyermekorvosi dolgozók érdekei "markáns megjelenítése, képviselete és demonstratív, nyomásgyakorló lépések megtétele, valamint a kormány és az egészségügyi ágazat képviselőivel történő azonnali bértárgyalások megkezdése" végett sztrájkbizottságot hoznak létre.

 

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: FAKOOSZ)
hirdetés

Könyveink