hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Eü-i szolgáltató, eü-i közszolgáltatás, orvosi tevékenység, kezelőorvos, eü. dolgozó

Fogalommeghatározás

A törvény értelmében mi minősül egészségügyi szolgáltatónak, egészségügyi közszolgáltatásnak és orvosi tevékenységnek, valamint ki minősül kezelőorvosnak és egészségügyi dolgozónak?

Egészségügyi szolgáltatónak minősül a törvény értelmében a tulajdoni formától és a fenntartótól függetlenül minden, egészségügyi szolgáltatás nyújtására az egészségügyi hatóság által kiadott működési engedély alapján jogosult jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet és minden olyan természetes személy, aki a szolgáltatást saját nevében nyújtja.

Egészségügyi közszolgáltatásnak minősül a törvény értelmében a részben vagy egészében az államháztartás terhére finanszírozott szolgáltatás.

Orvosi tevékenységnek minősül minden olyan önállóan, felügyelet nélkül gyakorolható egészségügyi szolgáltató tevékenység, amelynek végzését jogszabály orvosi (fogorvosi) végzettséghez köti.

Kezelőorvosnak minősül a beteg adott betegségével, illetve egészségi állapotával kapcsolatos vizsgálati és terápiás tervet meghatározó, továbbá ezek keretében beavatkozásokat végző orvos, illetve orvosok, akik a beteg gyógykezeléséért felelősséggel tartoznak.

Egészségügyi dolgozónak minősül az orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, az egyéb felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, továbbá az egészségügyi szolgáltatás nyújtásában közreműködő egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező személy.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés