hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Fertőzött vérkészítménnyel is terjedhet a kergemarhakór

Első ízben sikerült brit kutatóknak bebizonyítaniuk, hogy fertőzött vérkészítmény útján is terjedhet a Creutzfeld-Jakob-betegség. A CJD egy fehérje eredetű fertőzés (prionfertőzés) okozta emberi megbetegedés. Az állatvilágban számos hasonló betegség ismert. Rendkívül ritka, jelenleg gyógyíthatatlan és halálos.

Lefolyása több évig tart, ezalatt a mentális képességek folyamatosan hanyatlanak. A betegségben elhunytak agyában sajátos elváltozás megy végbe: a metszetekben lyukak láthatók, „szivacsossá” téve az agyszövetet (a marhákban kialakuló változatát ezért hívják szivacsos agyvelőelfajulásnak).
A brit kormányzati Egészségvédelmi Ügynökség (HPA - Health Protecting Agency) bejelentése szerint a Creutzfeld-Jakob-kórra jellemző elváltozásokat észleltek egy idős hemofiliás, azaz öröklött vérzékenységben szenvedő férfi lépében, aki az alapbetegségével és a CJD-vel össze nem függő probléma miatt hunyt el. A betegnél nem észlelték a kergemarhakór tüneteit.
A férfit VIII-as véralvadási faktorral kezelték. A készítményt egy olyan donor véréből állították elő, akinél 1996-ban, hat hónappal a véradás után fejlődött ki a Creutzfeld-Jakob-kór tünetegyüttese. (Az Egyesült Királyságban 1999-ben szigorították meg a szabályokat, megelőzendő a CJD terjedését.)
„Ez az eset nem módosítja a Creutzfeld-Jakob-betegség rizikóival kapcsolatos ismereteinket, ugyanakkor ismételten megerősíti az elmúlt években a kór megelőzése érdekében tett elővigyázatossági rendszabályok szükségességét” – hangsúlyozta Mike Catchpole professzor, a HPA fertőző betegékkel foglalkozó központjának igazgatója.

MTI/AP

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink