2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Fertőzőbb, gyorsabb, ellenállóbb a lambda variáns

Dél-Amerikában már elterjedt a koronavírus lambda variánsa, amely a világ 27 országában van jelen, írja az Euronews nyomán Index.

A lambda variáns már Európában is megjelent, ahol önmagában a koronavírus delta variánsa is elegendő fejfájást okoz – írja a Euronews nyomán az Index. A lap felhívja a figyelmet, hogy Peruban az új esetek 82 százalékánál azonosították a lambda variánst májusban és júniusban, míg Chilében ugyanebben az időszakban az összes eset 31 százalékánál mutatták ki az új variánst.

Nagy-Britanniában is megjelent a lambda mutáció, az ottani értékelés szerint a gyorsabb terjedés mellett azt is feltételezik, hogy a lambda jobban ellenáll a semlegesítő antitesteknek. Egy, az Egyesült Államokban készült tanulmány szerint a vakcinák hatásosak a lambda variánssal szemben. 

Európa még a delta variánssal harcol, ebben az esetben pedig nem feltétlenül jó hír, ha igaz, hogy a lambda jobban terjed. Szakértők szerint a világ lakosságának 70 százalékát be kellene oltani ahhoz, hogy sikerüljön elérni a nyájimmunitást, de június végén világszerte a lakosság mindössze 10,4 százaléka volt beoltva. Az arány 0–9 százalék között van a fejlődő országokban, ahol sok esetben még az egészségügyi dolgozók vagy a szociális munkások sincsenek beoltva.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink