2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Fenntartják a telemedicinás eljárásokat a GOKI-ban

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) a járványidőszakban is elláttak és a jövőben is ellátnak minden, sürgősséggel hozzájuk érkező beteget, írja a Magyar Nemzet.

Andréka Péter megbízott főigazgató, a GOKI vezetője beszámolt róla, hogy már a járvány kitörésének korai szakaszában létrehoztak egy telefonos segélyszolgálatot azért, hogy levegyék a betegek válláról annak felelősségét, hogy önmaguknak kelljen dönteniük például arról, panaszaik esetén hívjanak-e mentőt.

– A +36-30/260-6417 és a +36-30/260-5339-es telefonszámokon a hét minden napján 24 órában fogadjuk a hívásokat, eddig több mint kétezren tárcsázták kardiológusainkat, akiktől tanácsot kérhettek, ha mellkasi fájdalom jelentkezett, nehézlégzést vagy erős szívdobogást éreztek, esetleg vérnyomáskiugrást tapasztaltak. Bár a telefonos konzultáció nem helyettesíti a személyes vizsgálatot, de a tünetek ismeretében a szakorvosok el tudják dönteni, mi legyen a következő lépés – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a szakember. Elmondta továbbá, hogy náluk is alkalmaznak telemedicinás szolgáltatást, amelyben a járvány miatt leginkább veszélyeztetett korosztályba tartozó orvosok is aktívan részt tudtak venni, és amelyet már közel ezer páciens vett igénybe.

Eddig nem volt náluk igazolt koronavírus-fertőzött. Mostantól a páciensek kizárólag előre egyeztetett időpontra érkezhetnek, és óránként maximum négy beteget látnak el, akikkel betartatják az egymás közti 1,5-2 méteres távolságot. Andréka Péter tudatta, hogy az időpontra történő betegelőjegyzést, a telefonos segélyvonalat és az egyéb telemedicinás eljárásokat a járvány elmúltával is fent fogják tartani, hiszen, mint fogalmazott, a felesleges orvoshoz járás sem a betegeknek, sem a doktoroknak nem jó, és az intézkedések révén a várólisták is rövidülhetnek.

A GOKI főigazgatója arról is beszélt, hogy korábban ő is megfertőződött a koronavírussal. – A saját példám ékesen bizonyítja, hogy működik az a járványügyi védekezőrendszer, amit az ország kidolgozott, hiszen a kórház dolgozói közül egyedül én betegedtem meg, és még azoknak a közvetlen kollégáimnak sem adtam tovább a kórt, akikkel napi kapcsolatban vagyok – mondta el, hozzátéve, hogy a szintén megfertőződött feleségével együtt vészelték át a betegséget, amely mindkettőjüket nagyon megviselte. Andréka Péter, aki felgyógyulása óta már három alkalommal adott vérplazmát, arra biztatja valamennyi sorstársát, hogy ők is tegyenek így, segítve ezzel azokat, akik most küzdenek a betegséggel.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés