hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Felzárkóztató szakképzési program ápolóknak

A 766 fő részére szervezett képzések 24 helyen zajlanak majd. A nyitó rendezvény ma volt.

Az idei évben, a 2014–2020 közötti uniós fejlesztési időszakban több pályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretein belül. Az egyik ilyen kiemelt projekt a Felzárkóztató egészségügyi ápoló szakképzési program, mely több mint 1,8 milliárd forint összegű támogatást biztosít a kormány ágazati humánerőforrás-fejlesztési célkitűzéseinek elérésére.

A Felzárkóztató egészségügyi ápoló szakképzési program célja az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó, régi típusú, általános ápoló és általános asszisztens szakképesítésű, de további szakképesítéssel nem rendelkező egészségügyi szakdolgozók képzettségi szintjének emelése, és az OKJ-s ápolói képesítés megszerzéséhez szükséges képzések biztosítása, írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szaktárca. Ezen személyek az egészségügyi munkaerőpiacon alacsony szakképesítésük miatt hátrányos helyzetben vannak. Ezek az egészségügyi dolgozók az OKJ-ban nem szereplő szakképesítésük miatt a szakképesítés-ráépülésekbe nem csatlakozhatnak be, így nem tudnak speciális szakirányú képzettséget szerezni azokon a munkaterületeken, ahol dolgoznak, vagy ahol munkáltatójuk foglalkoztatni szeretné őket.

Az új, megfelelő szakmai kompetenciákat biztosító szakképzés megteremti a szakmai előmenetel lehetőségét az élethosszig tartó tanulás jegyében. A képzés további, úgynevezett ráépített szakképesítés megszerzését is lehetővé teszi, így a szakdolgozó több munkakörben is alkalmazhatóvá válik a munkáltató számára. A 766 fő részére szervezett képzések 24 helyen zajlanak majd.

A projektgazda Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) az együttműködő partnerként bevont egészségügyi intézményekkel együttműködési szerződést köt annak érdekében, hogy biztosítható legyen a képzésben résztvevők számára ösztöndíj, illetve a képzés időtartamában őket helyettesítő személyeknek helyettesítési díj kifizetése. Az együttműködési megállapodás 69 kórházzal jön létre.

A programba kapcsolódási lehetőség a képzésben résztvevő szakdolgozó egyéni fejlődésén túl, az egészségügyi ellátórendszerre is kedvező hatást gyakorol. A megfelelő szakmai végzettséggel és felkészültséggel rendelkező humánerőforrás javítja az egészségügyi ellátás színvonalát, lehetővé teszi a biztonságos betegellátást, melynek következtében csökkenhet a kórházi ápolási napok száma. A projekt célja továbbá, hogy a kvalifikált munkaerő biztosításával az egészségügyi ellátórendszer társadalmi megítélése is pozitív irányba változzon.

A több mint 1,8 milliárd forint összértékű projekt 2016. január 1. és 2018.december 31. között, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

hirdetés

Könyveink