hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Felügyeleti eljárást kezdeményeztek a gyártói szövetségek

Példátlan eset

25-26 ezer doboz olyan szívgyógyszer került a patikákba, amelynek más volt a neve a dobozon és más a belső buborékcsomagoláson – közli a Népszabadság.

Bár a két név ugyanazt a hatóanyagot takarja, a gyártói szövetségek szerint ez példátlan eset, amely veszélyezteti a gyógyszer biztonságos alkalmazását. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ezért felügyeleti eljárást kezdeményezett az emberi erőforrás miniszternél a forgalmazó ellen.

A forgalmazó cég áprilisban nyert az egészségbiztosító vaklicitjén, s a következő hat hónapra e készítmény lett az egyetlen szer, amit fel lehet írni a közgyógyellátottaknak magas vérnyomásra. A cégnek azonban beszerzési gondjai adódtak, s hogy ellátási kötelezettségét teljesítse, Németországból szerzett be egy gyógyszert, amelynek hatóanyaga ugyanaz, de más márkanév és német felirat szerepelt a csomagoláson.

A cég ügyvezetője a lapnak azt mondta: egyeztettek az egészségbiztosítóval, és mindenben a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) útmutatásai alapján jártak el, amikor magyar feliratú dobozba tették a gyógyszert és külön tájékoztatót mellékeltek hozzá.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink