2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés
hirdetés

Felszámolhatják az ausztrál spermabankokat

Queensland államban az ausztrál állam elrendelte a fagyasztott spermium minták megsemmisítését a spermabankokban, miután az egészségügyi hatóság által végzett alapos vizsgálat megállapította, hogy a termékenységi minták csaknem felét tévesen azonosíthatták és összekeverhették, írja a HáziPatika.

Az azonosított esetek nyomán megfoszthatják a szülőket és a donoroktól származó gyermekeiket kulcsfontosságú genetikai információktól és az orvosi feljegyzésektől, mert a jogvédők szerint ez a véletlen vérfertőzés veszélyét hordozza magában.

A BBC.com cikke alapján, Queensland Ausztrália egyik legnagyobb IVF-ágazatának ad otthont, azonban a rendszerük önszabályozású, ezért kivizsgálást indítottak több korábbi eset nyomán, mivel a legnagyobb szolgáltatók közül néhányat visszaélésekkel vádolnak. A fagyasztott állomány teljes megsemmisítése miatt ugyanakkor országos hiány alakulhat ki, amelyekre pedig óriási a kereslet a szigorodó szabályozás és a járványhoz kapcsolódó zavarok következtében, írja a lap.

A queenslandi állam egészségügyi ombudsmanja a több millió dolláros profitot termelő szektort megvizsgálva, „rendszerszintű problémákat” talált a minőséggel, biztonsággal, valamint a fogyasztók, donorok és a donor által fogant gyermekek számára nyújtott biztosítékokkal kapcsolatban. A jelentés részletezte, hogy Queenslandben a spermiumok, petesejtminták és embriók 42%-ánál „azonosítási és nyomonkövetési” problémák merültek fel – ami azt jelenti, hogy a klinikák elvesztették a minták nyomát, vagy helytelenül címkézték fel a laboratóriumban.

 A teljes információ

(forrás: HáziPatika.com)
hirdetés

Könyveink