hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Félmilliárd fejlesztésre Egerben

Mintegy 500 millió forint állami és uniós forrásból fejlesztik az egri Markhot Ferenc kórházat: a beruházások egy része már befejeződött, több projekt most zajlik vagy hamarosan megkezdődik – mondta az intézmény főigazgatója.

Vácity József közölte: a közelmúltban lezárult projektek között van a nővérszálló energetikai korszerűsítése, továbbá a gőzfejlesztő cseréje és a tüdőbeteg gondozó, valamint az igazgatóság főépületbe költöztetése. Jelenleg is tart és várhatóan január végére elkészül emellett az intézmény villamosenergia-szükségletét jelentősen csökkentő napelemrendszer kiépítése a kórház belgyógyászati tömbjén, az új "K" épület és a hotel, valamint a hevesi szakrendelő tetején. Nemrégiben áthelyezték az egyik kórházi patikát, az udvar felőli, a rendelőintézetbe vezető bejárat pedig előreláthatólag még idén megújul – mondta.

További "negyven pontból álló, mintegy 600 millió forint összértékű fejlesztési csomaggal állnak startra készen"; az előkészített projektek pályázati lehetőségre várnak, ezeket 2018 végéig szeretnék megvalósítani – hangsúlyozta a főigazgató.

Nyitrai Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott az eseményen kiemelte: 2010 előtt az akkori szocialista kormányzat az egészségügyet üzletként kezelte, amelyből a pénzt ki kell venni. Ezzel szemben a jelenlegi kabinet szolgálatnak és szolgáltatásnak tekinti, amelyre folyamatosan áldozni kell a színvonal növelése érdekében. Az elmúlt időszak eredményei között említette, hogy országszerte 77 kórház, 50-nél több rendelőintézet és 97 mentőállomás újult meg. Fontosnak nevezte, hogy az ágazat csaknem 100 ezer dolgozója anyagi megbecsülésben is részesüljön. E téren komoly előrelépések történtek, de sok még a tennivaló - fogalmazott, jelezve, hogy az ápolók bére több lépcsőben 65 százalékkal, míg a mentőké 67 százalékkal emelkedik, és a szakorvosok, valamint a szakgyógyszerészek jövedelme is komoly mértékben növekszik. Magyarország jövő évi költségvetéséből 542 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint 2010-ben. Ez az összeg 221 milliárd forinttal haladja meg az ágazatra idén fordított költségvetési forrást – emelte ki. Felidézte: idén nyáron adták át a Markhot Ferenc kórház 7 milliárd forintot meghaladó fejlesztését és ugyancsak a közelmúltban, "egy régi Hospinvest-örökséget rendezve" több mint 1200 dolgozó elmaradt cafeteriáját sikerült kifizetni, ami "kacifántos ügy volt".

Jakó Ildikó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatója arról beszélt, hogy Egerben sikerült olyan feltételeket teremteni – az állami források mellett az előző és jelenlegi európai uniós pénzügyi ciklus támogatásainak és az intézmény stabil gazdálkodásának köszönhetően – amelyekkel a betegek és a kórház dolgozói is elégedettek lehetnek. Emlékeztetett, hogy tavaly 15 milliárd forintot fordított a kormány a kórházak pénzügyi konszolidációjára, és ebből a régió 1,6 milliárd, a megye 600 millió, az egri intézmény 144 millió forint pályázati támogatást kapott kiadáscsökkentő projektekre.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink