2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Felerősödött a járvány Németországban

Szlovéniában jutalmazzák az oltást népszerűsítő háziorvosokat. Felerősödött a koronavírus-járvány Németországban. Nemzetközi kitekintés.

Németországban a pénteki adatok szerint a napi új regisztrált fertőződések száma egy hét alatt bőven megduplázódott, az intenzív kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma pedig több mint százzal emelkedett. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 19 572 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), míg egy héttel korábban 8 054 fertőződést diagnosztizáltak. A hétnapi fertőzésgyakoriság - az utóbbi hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra jutó száma - az egy héttel korábbi 68,7-ről 95,1-re emelkedett. A mutató legutóbb a harmadik hullám idején, május közepén volt 90 felett. Az RKI a heti összefoglaló jelentésében kiemelte, hogy az őszi és a téli hónapokban a fertőződések számának további emelkedésével kell számolni. A folyamat részben éppen szezonális tényezőkkel, az ősz és a tél hatásával magyarázható, mert a hideg és a korai sötétedés miatt az emberek több időt töltenek zárt térben, ahol a vírus könnyebben terjed, mint a szabadban.

A szakértői becslések szerint a SARS-CoV-2-fertőzések száma ősszel és télen nagyjából 40 százalékkal magasabb, mint nyáron, ha minden más tényező változatlan marad. Ráadásul az utóbbi időszak viszonylag jó járványügyi adatai miatt országszerte lazították a védekezés szabályait, így a vírus sok védtelen embert elér, különösen az iskolákban és az óvodákban. A tizenkét év alatti gyermekek számára még nem engedélyezett a vírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás. A 12-17 évesek körében pedig csak körülbelül 40 százalék rendelkezik teljes oltással. Ugyanakkor a felnőttek körében sem teljes a védettség. A 60 éven felülieknél ugyan elérte a 85 százalékot a teljes oltással rendelkezők aránya, a 18-59 éves korosztályban viszont csak 72 százalék körüli, és ez még nem elég az uralkodó vírusváltozat, a rendkívül fertőző delta variáns terjedésének megállításához.

A fertőzöttek átlagéletkora 33 év, a hétnapi fertőzésgyakoriság pedig a 10-14 éves korosztályban a legmagasabb, százezer főre 182 fertőződés jut az RKI adatai alapján.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai szerint a nyilvántartásukban szereplő 1259 kórházban 1541 fertőzöttet ápolnak az intenzív terápiás osztályokon, 138-cal többet az egy héttel korábbi 1403-nál. A betegek 56 százaléka - 861 paciens - szorul lélegeztetésre. Számuk egy hét alatt 86-tal emelkedett. Az intenzív osztályokra nehezedő teher egyelőre messze elmarad a tavaly év végén, a második hullám legnehezebb szakaszában regisztrált csúcstól, amikor 5762 beteg volt az intenzív osztályokon. Azonban a következő időszakban az ellátási kapacitás érezhető csökkenése várható - figyelmeztetett közleményében a szakmai szervezet, rámutatva, hogy az év elején regisztrált mintegy 26 ezerről 22 ezerre csökkent az üzemeltetett intenzív ágyak száma.

A Der Spiegel című hetilap összeállításában azt írta, hogy a munkaerőhiány miatt akár a teljes egészségügyi ellátórendszer összeomolhat, ha ismét sok ezer ember kerül kórházba az új típusú koronavírus miatt. Idézték mások mellett Manne Lucha Baden-Württemberg tartományi egészségügyi minisztert, aki hangsúlyozta, hogy "nem engedhetünk rá többé olyan terhet az egészségügyi rendszerre, mint tavaly télen".

"Nagy terhet róttunk a klinikai személyzetre, sok kórterem már most is a létszámkorlátok határán van" - mondta a miniszter. Ugyanakkor az RKI statisztikái alapján az ellátórendszer messze van a túlterheltségtől. Ezt jelzi az intézet hospitalizációs indexe, amely a kórházban - az intenzíven vagy más osztályon - ápolt fertőzöttek százezer lakosra jutó számát mutatja. Ez a mutató pénteken 2,68-on állt, jelentősen emelkedett az egy héttel korábbi 2,02-höz képest, de messze elmarad a tavaly év végén regisztrált 15,5-es csúcstól.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 116 halálesetet regisztráltak. Ez majdnem a duplája az egy héttel korábbi 65-nek. A járvány halálos áldozatainak száma így 94 991-re emelkedett. A tavaly év végén elindított oltási kampányban csütörtökig 110,6 millió adag vakcinát adtak be. A teljes lakosságot - a még nem oltható, 0-12 éves korosztályt is - együttvéve legalább egy oltást a németek bő kétharmada, 69,1 százaléka - 57 428 018 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság kétharmada, 66,1 százalék - 54 979 409 ember - rendelkezik Németországban.

*

Plusz juttatásban részesítik azokat a háziorvosokat és ápolókat Szlovéniában, akik hozzájárulnak a koronavírus elleni oltási kampány felgyorsításához. A kormány döntése szerint jutalmat csak azok a háziorvosok és rendelőikben dolgozó ápolók kaphatnak, akik legalább heti két órát töltenek többlettevékenységgel: a betegek aktív megszólításával és a védőoltások népszerűsítésével. Továbbá, ha a törzskartonnal rendelkező pácienseik legalább 45 százaléka megkapta az első oltást, vagy legalább 55 százalékuk mindkettőt.  A kabinet az intézkedéssel az oltási kampányt akarja felgyorsítani, a juttatásokat pedig az állami költségvetésből fedezi.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 182 060-an kaptak védőoltást, közülük 1 109 508-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka. Péntekre 1965 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményei miatt kilenc beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 440-en vannak kórházban, 120-an intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 3258 új fertőzést azonosítottak, a kétszeresét a múlt hetinek. A vírus okozta Covid-19 betegségben 17-en haltak meg. Kórházban 997 beteget ápolnak, közülük 135-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 881 702-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka -, közülük 1 767 965-en már a második adagot is felvették.

*

Először emelkedett 37 ezer fölé pénteken az egy nap alatt az újonnan diagnosztizált új koronavírusos fertőzések száma Oroszországban, és a halottak száma is az eddigi legtöbb volt. Az igazolt fertőzöttek száma az orosz operatív törzs pénteken közölt adatai szerint 37 131-gyel 8 168 305-re emelkedett. A napi növekmény 0,46 százalék, a tünetmentes esetek aránya 9,1 százalék.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1064-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 228 453-ra nőtt. Október folyamán 15. alkalommal dőlt meg a halálozási rekord. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék. A felépültek száma 25 453-mal 7 117 060-ra emelkedett. Az országban 822 792 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 203,4 millió, az elmúlt napon pedig 680 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 786 526 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. A járvány terjedésének lelassítása érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy október 30. és november 7. között országos munkaszünetet vezessenek be. Az ország régiói a helyi állapotok függvényében korábban is megkezdhetik a leállást, és az országos határidő lejárta után is fenntarthatják a kényszerszabadságolást.

*

Romániában látványosan megugrott az oltási hajlandóság, amióta az államfő újabb járványügyi korlátozásokat jelentett be az oltatlanok számára, és pénteken már rekordot döntött az egy nap alatt újonnan beoltottak száma.

Klaus Iohannis államfő kedden jelentette be, hogy újabb megszorításokat kell bevezetni, miután Romániában meghaladta az ötszázat az egyetlen nap alatt elhunyt koronavírusos betegek, illetve megközelítette a húszezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Az elnök által beharangozott intézkedésekről pénteki ülésén fogadott el határozatot a bukaresti kormány, így október 25-től (az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével) semmilyen zárt térbe nem mehetnek be az ügyfelek, illetve fogyasztók védettségi igazolvány nélkül.

Kedden valamivel kevesebb mint 37 ezer ember jelentkezett oltásra. Szerdán már 44 ezerrel, csütörtökön 62 ezerrel, pénteken pedig több mint 86 ezerrel emelkedett a beoltottak száma. Ezzel megdőlt az április 21-i csúcs, amikor 63 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját.

Az oltási hajlandóság emelkedését a hatóságok most oltási maratonokkal próbálják kamatoztatni. A hétvégén az ország legfertőzöttebb térségének számító Bukarestben rendeznek folyamatos oltási akciót péntek reggeltől hétfő reggelig, amelyen csaknem ötven oltósor várja minden vakcinatípussal az oltásra jelentkező bukarestieket. Hétfőn és kedden a védelmi minisztérium rendez a Román Hadsereg Napja (október 25.) alkalmából oltási maratont az ország hat katonai kórházában.

A 19,3 milliós Romániában eddig 6 millió 242 ezer ember jelentkezett oltásra, ami az összlakosság kevesebb mint egyharmadát, illetve a beoltható (12 év feletti) lakosság 36,4 százalékát teszi ki. Ezzel az átoltottsággal Románia (Bulgáriát megelőzve) utolsó előtti az Európai Unióban, az egészségügyi szakemberek pedig elsősorban a lakkoság alacsony immunizációs arányának tulajdonítják azt, hogy a járvány negyedik hulláma csaknem félmillió igazolt fertőződést és közel tízezer ember halálát okozta Romániában az elmúlt három hónapban.

*

Elkezdték használni péntektől Szerbiában a Szputnyik V nevű, a koronavírus elleni orosz oltóanyagnak a nyugat-balkáni országban gyártott változatát - közölte Nenad Popovic innovációs miniszter a szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint. Mint mondta: Szerbiában eddig másfél millió adag Szputnyik V vakcinát állítottak elő, év végéig pedig elérik a négymillió adagot.

A Szputnyik V szerbiai gyártása júniusban kezdődött el.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 7327-tel 1 078 032-re, Koszovóban 18-cal 160 590-re, Észak-Macedóniában 490-nel 198 646-ra, Montenegróban 422-vel 139 488-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 627-tel 247 182-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 59-cel 9331-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 6998-ra, Montenegróban néggyel 2054-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 27-tel 11 279-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2974 maradt.

*

Megkezdték Pekingben a koronavírus elleni harmadik adag védőoltás beadását pénteken, és közben az országban továbbra is a "zéró-Covid" elv mentén, a szórványosan megjelenő gócok teljes felszámolásával kezelik a járványt. A kínai fővárosban, amely négy hónap múlva otthont ad a 2022-es téli olimpiai játékoknak, legelőször azok a felnőttek kapják meg az emlékeztető oltást, akikre különösen veszélyes a fertőzés, és legalább fél éve megkapták az oltás második adagját. Harmadik oltásra jelentkezhetnek továbbá mindazok, akik valamilyen módon kapcsolódnak a téli olimpia előkészítéséhez vagy lebonyolításához.

Kína egyes részein még szeptemberben elkezdődött az emlékeztető oltások beadása. A hivatalos jelentések szerint az ország 1,4 milliárdos lakosságának mintegy 80 százaléka már megkapta valamelyik, kínai fejlesztésű védőoltás első két dózisát.  Az országban, ahol a járványt 2020 tavaszára nagyrészt sikerült megfékezni, szórványosan még mindig felbukkannak járványgócok. A legutóbbi góc első eseteit múlt szombaton jelentették az észak-kínai Hszianból. A városban egy belföldi utazáson részt vevő, nyugdíjas házaspárt azonosítottak koronavírus-fertőzöttként. Az ilyenkor bevett, gyors kontaktkutatást követően több tartományban azonosítottak új eseteket. A legtöbb új fertőzöttet az elmúlt hét során a Mongóliával határos Belső-Mongólia Autonóm Területről, valamint az északnyugat-kínai Kanszuból jelentették, de egy pekingi kerület kockázati besorolását is közepes szintűre emelték, miután ott négy új fertőzöttet azonosítottak. Kanszuban, ahol jelenleg 18 belföldi fertőzésből eredő, aktív Covid-19-es esetet és egy tünetmentes vírushordozót tartanak számon, csütörtökön közel kétezer tanintézményben felfüggesztették a jelenléti oktatást.

*

A világon 242 968 216 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 937 546 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 242 475 242 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 929 170 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink

  • learn more Neuroanesztézia és neurointenzív ellátás

    Az idegtudományok haladása gyökeresen átalakította az idegrendszerrel kapcsolatos orvoslást, így az aneszteziológia és az...

  • learn more Social dreaming

    Social dreaming – bizarr ötlet, hiszen csak egyes emberek álmodnak, és álmaikkal pszichoanalízisben „dolgoznak”. A social dreaming azonban más...

  • learn more Sorból ki lóg

    Leírás: Mikrobiológia, járványtan és egészségpolitika szakembereknek és kíváncsiaknak. Nem baj, ha kilógsz a sorból. Lehet, hogy a sorral van a baj! –...

  • learn more A kiegyensúlyozott gyermek

    Sally Goddard Blythe Kiegyensúlyozott gyermek című új könyvében praktikus tanácsokkal látja el a szülőket, pedagógusokat és egészségügyi...

  • learn more A fogyasztóra hangolva

    A fogyasztók dühösek, nagyon dühösek! A válság zűrzavarában nyugtalanok és rosszkedvűek: úgy érzik, hogy becsapták és magukra hagyták őket....

  • learn more A belgyógyászat alapjai fogorvosok számára

    Számos belgyógyászati kórállapotban jelentkezhetnek szájüregi manifesztációk, és megfordítva, sok primer fogászati...

  • learn more Sorsdöntő génjeink

    Az USA-ban már nagy sikert aratott könyv Európában először magyarul jelent meg. A szerző a könyvében leírja, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki...

  • learn more Árpád-kori templomok - látvány térkép

    A magyar történelem, a honfoglalás után korszak –az államalapítás korának- ötvenöt szép és jelentős műemlékét mutatja be...

  • learn more Marketing pirula recept nélkül

    A könyv az egészségügy speciális, de sokakat érintő területét vizsgálja, és az elméletet egyben konkrét gyakorlati példákkal...

  • learn more Az egészség, az egészségügy négy éve 2010-2013

    Milyen helyzetben van az egészségügy? Mennyire egészséges a magyar lakosság? Vagy menyire beteg? Mi történt az...

  • learn more 150 EKG kérdés (javított kiadás)

    Bár a gyakorlat és a tapasztalat semmivel sem helyettesíthető, ez a könyv egy lépéssel közelebb áll a klinikai valósághoz, mint azok a...

  • learn more A magánpraxis-marketing kézikönyve

    A magyar privát egészségügy robbanásszerű növekedésének lehetünk tanúi. De évről évre már nem csak a magánpraxisokban...

  • learn more Rendhagyó szakácskönyv. Patikusok receptjei és borai

    Az utolsó darabig elfogyott, a későn rendelők pedig már nem is juthattak hozzá a Galenus Kiadó „Rendhagyó...

  • learn more MENSCHENWÜRDIGES STERBEN – RECHTSLAGE ZUR STERBEHILFE IN EUROPA

    A tartalomból: Kálmán Györgyi: Einführung Mihály Filó: Kampf um die Objektivität. Die...

  • learn more Orbán Viktor és te

    Orbán Viktorra égető szükségünk van. Vagy talán nem is rá, hanem arra az Orbán Viktor-képre, amit a stábjával együtt professzionálisan alkotott meg,...

  • learn more Sürgősségi kardiológia

    A Kadix Press Kiadó új könyve az Oxford University Press méltán népszerű kézikönyv sorozatában nagy sikert aratott, akut kardiológiai eseteket...

  • learn more Tic-taktika

    „A Tourette-szindrómás gyermekek napi gondozása/nevelése nem sokban különbözik más gyermekekétől, azonban a Tourette-szindróma és az esetlegesen ezzel együtt...

  • learn more Pszichiátriai Lexikon

    Részlet Janka Zoltán Prof. előszavából  “A szerkesztő és szakavatott munkatársai a magyar pszichiátriai fogalomtár nagyméretű birodalmát...

  • learn more Levelek a túlvilágra - Egy 20. századi életút

    "„Az utóbbi időben több időt töltök unokáim korosztályának társaságában és látom, hogy a legtöbben milyen...

  • learn more Sportélettani kislexikon

    A sportélettan a sportnak és általában az emberi test mozgásainak az életfolyamatokra gyakorolt hatásaival, és a teljesítőképesség lehető...