hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Fél évet is csúszhat a fővárosi kórházak államosítása

Egy hivatalos tanulmány azt állítja, hogy Budapesten, a közhiedelemmel ellentétben, nincsenek túlzott kapacitások – írja a Népszabadság.

Fél évet is csúszhat a fővárosi kórházak államosítása, bár a folyamat megkezdődött, de csak az év második felében van esély a befejezésére. Mint emlékezetes: a fővárosi kórházak állami kézbe adása tulajdonképpen félbemaradt, mert törvény ugyan született róla, de az azt megalapozó kormány-önkormányzat megállapodást Tarlós István főpolgármester azóta sem írta alá. A kapacitások mozgatásra Tarlós István kézjegye nélkül is van felhatalmazása a kormánynak, ám ahhoz, hogy a főváros és az állami tulajdonos között félúton lévő vagyonban a nagyobb volumenű átalakítások, netán intézmény, telephely bezárás is megtörténhessen, szükség volna az aláírása. 

A félbemaradt államosítás jól jön a betegeknek, mert május elseje után (ekkortól lépnek életbe a kapacitás átszervezési szabályok országszerte) sem kell túl sok változással szembesülniük, és itt elmaradnak a nagy ágyszám leépítések is. Időközben ugyanis a GYEMSZI betegút elemzéséből az is kiderült, hogy a fővárosban nincsenek túlzott kapacitások. Noha ide koncentrálódik az ország kórházi ellátórendszerének 40 százaléka, az egészségügyi szolgáltatásokat azonban nemcsak a fővárosi betegek, hanem a város környékén lévő települések lakói is itt veszik igénybe. 

Néhány apró változás azért itt is várható: például az újpesti Károlyi Kórház teljesen lerobbant traumatológiája beköltözik részben a Honvéd, másrészt az Uzsoki utcai kórházba. Egyelőre viszont ott marad a teljes belgyógyászati osztály, tehát egyelőre nem kerül lakat az épületre, marad aktív ellátás is. A Péterfy Sándor utcai illetve a Szent István kórházakból főként a kisebb szakmákban – szemészet, urológia – költözhetnek osztályok. Itt az a cél, hogy megszűnjenek a párhuzamosságok.  Bár még a Semmelweis Terv szerint az összevont Szent László és Szent István kórház Merényi úton lévő traumatológiáját megszüntették volna, de egyelőre az is marad a helyén – írja a Népszabadság.

Danó Anna
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink