hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egészségpolitika

Február 4-én volt a Rák Világnapja

A világszerte évente jelzett 12 millió új rákos megbetegedés 40 százaléka megelőzhető lenne – hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Rákellenes Szövetség (UICC).
A genfi székhellyel működő UICC szerint a prevenció egyik fontos, ám gyakran feledésbe merülő formája az oltás. A rákos megbetegedések közül ugyanis minden ötödik összefüggésbe hozható vírusos vagy bakteriális fertőzésekkel, amelyek közvetlenül teremtik meg a rák veszélyét vagy legalábbis növelik a betegség kialakulásának kockázatát – fogalmazott David Hill, az UICC elnöke.
 
A legismertebb példa erre a humán papillomavírus okozta méhnyakrák és a hepatitisz B-vírus okozta májrák. A rák e két fajtája ellen már rendelkezésre állnak védőoltások, a lehetőségeket azonban ki is kell használni – figyelmeztetett a szervezet.
 
Az UICC szerint a megelőzés másik támasza az életmódváltás: a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a visszafogott alkoholfogyasztás, a kevésbé intenzív napozás, valamint a dohány kerülése ugyancsak csökkenti a rák kockázatát. Mindent egybevetve a rákos megbetegedések kialakulásának veszélye 40 százalékkal lenne csökkenthető.
 
A csütörtöki rákellenes világnap előtt a Nemzetközi Rákellenes Szövetség világszerte arra szólította fel az egészségügyi hatóságokat, hogy tudatosítsák az emberekben ezeket az összefüggéseket.
 
Az IUCC emlékeztetett, óriási szakadék húzódik a gazdag és a szegény országok között, a méhnyakrákos halálesetek 80 százalékát például a fejlődő országokban észlelik.
 
A Rák Világnapja Magyarországon – a tüdőrák az élen
 
Minden egyes szál cigaretta elszívása öt és fél perccel rövidíti meg az életet – hangzott el pénteken a Rák Világnapja alkalmából rendezett sajtóértekezleten, amelyen arra is felhívták a figyelmet, hogy Magyarország világelső a tüdőrák-halálozás terén.
 
Magyarországon évente közel 30 ezer ember hal meg rákban, az elhunytak 65–70 százaléka 65 éves vagy öregebb. A fejlettebb országokban tovább élnek a rákos emberek – mondta el Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Budapesten.
Az általa ismertetett adatok szerint méhnyakrákban 400 nő hal meg Magyarországon évente, Finnországban kettő. „A szabályok betartásával azonban minden harmadik rákbetegség megelőzhető volna” – húzta alá.
 
Évente 10 ezer új tüdőrákost diagnosztizálnak, miközben 8 ezer beteg meghal – közölte Kovács Gábor tüdőgyógyász-onkológus. Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2007-ben 10 404 új esetet regisztráltak. A tüdőrák a daganatos halálozásban is első helyen áll, a férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban Magyarország világelső. A tüdőrákok 90 százalékáért a dohányzás felelős.
 
A rákellenes világnaphoz kapcsolódó sajtótájékoztató zárásaként Nógrádi Tóth Erzsébet a MÚOSZ egészségügyi szakosztályának elnöke a novemberben meghirdetett Célzottan a tüdőrák gyógyításáért című pályázatra beérkezett, írott és az elektronikus médiában megjelent munkákat díjazta. Első lett Tornyi Ferenc, a Magyar Rádió munkatársa, második helyezést Árvay N. Tivadar, a Vasárnap Reggel újságírója ért el, míg Balogh Ágnes, a Magyar Televízió munkatársa harmadikként végzett. Különdíjban részesült a Házipatika.com újságírója, Fazekas Erzsébet.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink