hirdetés
hirdetés
2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés

El Kazovszkij emlékére

Fassbinder Fesztivál

A legendás német rendező, Rainer Werner Fassbinder filmjeit vetítik október 11. és 19. között több budapesti moziban: a provokatív, világhírű alkotásokat felvonultató vetítéssorozatot a nemrég elhunyt festőművész, El Kazovszkij emlékének szentelik a szervezők.

Az Alfred Döblin regényéből 1979-ben és 1980-ban készült tévéfilm-sorozatot a közelmúltban digitalizálta kockáról kockára, majd hívta elő 35 millimétere, tehát a moziszabványnak megfelelő kópiára a jogtulajdonos német forgalmazó.
A fesztivált, amely a filmmé alakított tévésorozat szombati és vasárnapi vetítésével indul, a szervezők a nemrégiben elhunyt festőművész, El Kazovszkij emlékének szentelték - Potyondi Rita Linda szervező tájékoztatása szerint azért, mert Fassbinder a képzőművész kedvenc filmrendezője volt.

A Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül megvalósuló vetítéssorozat legfőbb célja a hiánypótlás: a fiatalon elhunyt rendező munkáit csak elvétve vagy egyáltalán nem látni a magyar filmszínházakban - tette hozzá a szervező. A német "újfilm" mozgalomszerű irányzatához tartozó, rendkívül termékeny alkotó munkássága a mai napig érezteti hatását a világ filmművészetében.

Az Uránia mellett a Cirko-Gejzírben és a Kino (volt Szindbád) moziban zajló programban Fassbinder olyan híres alkotásai szerepelnek, mint a Petra von Kant keserű könnyei című filmdráma, a Maria Braun házassága vagy a Lili Marleen című alkotás, amelynek forgatókönyve Lale Andersen német bárénekesnő önéletrajzi regényének egy részletét dolgozza fel. A címadó Lili Marleeen című dalt maradandó világsikerré Marlene Dietrich tette. Mindhárom filmben szerepel Fassbinder egyik kedvenc színésznője, Hanna Schygulla.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés