hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Fájdalomdiagnosztika képekből

Spóroljon a tudásával! Fejtse meg kvízünket!

Gyógyítás rovatunk újdonsága a szakmai kvíz, amellyel megtakaríthatja egy szakkönyv árát: a helyes megoldások beküldői között öt darabot sorsolunk ki Szarvas Ferenc Differenciáldiagnosztikai kalauzából.

Akut lábikragörcs

Ha a beteg hirtelen fellépő, erős lábikratáji görcsös fájdalmat panaszol, akkor megfelelő anamnézis és klinikai kép esetén elsőként a mélyvénás trombózis lehetőségére gondolunk. Pedig nem csak vérrög okozhat efféle tüneteket. A 77 éves beteg a vena subclavia trombózisa miatt három éven át alvadásgátló kezelésben részesült: phenprocoumont szedett. Jelentkezése előtt négy hónappal – a koszorúér-betegség gyanúja miatt indokolt koszorúér-angiográfiás vizsgálat kapcsán – az alvadásgátlást felfüggesztették. Az igazolódott koszorúér-szűkületet tágítással és stent-beültetéssel szüntették meg. Azóta a beteg rendszeresen acetil-szalicilsavat és clopidogrelt szed. Jelentkezése előtt néhány nappal spontán kialakult keményedést és fájdalmat észlelt a bal lábikrájában, ami miatt háziorvosa ultrahangvizsgálatra utalta be. Először a poplitealis ereket vizsgálták meg (1. ábra), majd a bal lábszár anatómiai viszonyait tisztázták, végül az eredményeket összehasonlították az egészséges jobb végtagról készült felvételekkel (2–4. ábra).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés