hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Fájdalomcsillapító-e a szacharóz újszülöttekben?

Bár a PIPP pontszám lényegesen alacsonyabb volt azokban az újszülöttekben, akik szacharózt kaptak. a kutatók mégis úgy vélik, a szacharóznak nincs fájdalomcsillapító hatása.

A nemzetközi klinikai irányelvek azt javasolják, hogy fájdalmas egészségügyi beavatkozás esetén az újszülötteknek adjunk orálisan szacharózt a fajdalom enyhítésére. Ezek az ajánlások számos randomizált, kontrollált klinikai vizsgálaton alapulnak, amelyek fájdalomcsökkentő hatásúnak találták ilyen körülmények közt a szacharózt. Mivel a kórházba kerülő újszülötteken gyakran többször is végeznek invazív eljárásokat, és mivel ismertek ezek rövid- és hosszútávú káros következményei az idegrendszer fejlődésére, nagyon fontos, hogy felmérjük ebben a betegcsoportban a szacharóz analgézia hatékonyságát. Érthető tehát, hogy egy nemrég közölt Cochrane Review-ban nem kevesebb, mint 44 ilyen irányú, randomizált, kontrollált vizsgálatról számolnak be.

Az ilyen vizsgálatokban a legnagyobb problémát a fájdalom mértékének megbízható, kvantitatív meghatározása jelenti, hiszen verbális beszámolóról vagy vizuális analóg skála használatáról nem lehet szó. A fájdalom mértékét rendszerint viselkedési vagy fiziológiai változások alapján határozzák meg, és több validált, összetett fájdalomjellemző érték is ezeken alapul (például a koraszülöttek fájdalomprofilja [premature infant pain profile, PIPP]). Ezekkel azonban nem lehet jól mérni az újszülöttek fájdalmát, egyebek közt azért sem, mert nincs bizonyíték arra, hogy a fájdalmat kísérő viselkedés és a fájdalomélmény az újszülöttekben is úgy függ össze, mint a felnőttekben. Kimutatták például, hogy olyan újszülöttekben is kimutatható a fájdalomingerre adott kérgi elektromos válasz, akiknek arckifejezése nem változott az inger hatására.

Újszülöttekben a sarok vérvétel céljából történő megvágása specifikus nociceptív agyi aktivitást vált ki, ami EEG-vel regisztrálható, és gerincvelői nococeptív reflexeket, amelyeket EMG-vel lehet mérni. A szerzők ezt a fájdalomingert használták a szacharóz fájdalomcsillapító hatásának mérésére. A szacharóz oldat 24 százalékos volt, a placebóként pedig steril vizet használtak. 

A vizsgálatba 59, nyolcnaposnál fiatalabb, egészséges újszülöttet vontak be, akiket véletlenszerűen soroltak be a szacharóz oldatot vagy a vizet kapó csoportba. A sarok megvágása előtt 2 perccel 1 ml szacharóz oldatot, illetve vizet tettek az újszülött nyelvének elülső felére. Újszülött-elekródsapka segítségével regisztrálták a 32 csatornás EEG-t, amelyen egy jel pontosan mutatta a sarok megvágásának időpontját – a sarok megvágására adott, a Cz elektródán mért agyi elektromos válasz volt a legfontosabb mért változó. Az EMG elektródákat az azonos oldali biceps femorison helyezték el, és ezzel mérték a flexor reflex (visszahúzási reflex) intenzitását. Emellett regisztrálták a légzést, az EKG-t, pulzoximéterrel az oxigénszaturációt és videokamerával az arckifejezést. Minden gyermek esetében meghatározták – az arckifejezés és a fiziológiai változások alapján – a PIPP pontszámot, valamint az arckifejezés megváltozásának látenciáját.

A sarok megvágása után a PIPP pontszám lényegesen alacsonyabb volt azokban az újszülöttekben, akik szacharózt kaptak, és a szacharóz-csoportban szignifikánsan több olyan gyermek volt, akinek egyáltalán nem változott az arckifejezése a fájdalomingerre, mint a víz-csoportban. A leglényegesebb eredmény azonban az volt, hogy az EEG és az EMG fájdalomingerre adott változása nem különbözött a két csoport között, azaz a fájdalom kiváltotta agyi és a gerincvelői aktivitást nem befolyásolta a szacharóz.

A vizsgálat reprodukálta azokat a korábbi eredményeket, melyek szerint a szacharóz befolyásolja a fájdalom okozta arckifejezésváltozást és/vagy vegetatív változásokat – ennek tudható be a PIPP pontszám csökkenése a szacharóz hatására. Ezeknél azonban sokkal közvetlenebb mutatója a fájdalomélménynek az agyi és a gerincvelői aktivitás, amelyeket itt az EEG-vel, illetve az EMG-vel mértek, és ezek nem változtak a szacharóz hatására. Ebből a szerzők azt a következtetést vonták le, hogy a szacharóznak nincs fájdalomcsillapító hatása.

Forrás: Rebeccah Slater et al.: Oral sucrose as an analgesic drug for procedural pain in newborn infants: a randomised controlled trial. The Lancet 2010; 376:1225–1232.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink