hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Fájdalomcsillapítás székrekedés nélkül

Az AstraZeneca megkezdi egy új, szájon át szedhető, perifériás opiát-antagonista fázis III-as klinikai vizsgálatait; az új szer remélhetőleg beválik majd az opiát-mellékhatásként létrejövő székrekedés kezelésére.

Mint arról a European Pharmaceutical Review beszámol, az AstraZeneca március 15-én bejentette, hogy megkezdte a páciensek toborzását az NKTR-118, egy szájon át szedhető, perifériás opiát-antagonista biztonsági és hatékonysági, fázis III-as klinikai vizsgálatához. A krónikus fájdalom csillapítására használatos opiátok egyik legkellemetlenebb és leggyakoribb mellékhatása a székrekedés, amit a remények szerint az NKTR-118 oldani fog. Az NKTR-118 az AstraZeneca és a Nektar Therapeutics között 2009-ben létrejött exkluzív licensz-szerződés része.

Fázis III-as klinikai vizsgálat két tizenkét hetes, randomizált, placebokontrollált hatékonysági vizsgálatból (mindegyikben egyenként 630 páciens) és egy open-label, randomizált, hosszú távú biztonsági vizsgálatból áll (ez utóbbiban a szokványos terápiával történik az összehasonlítás). A két tizenkét hetes vizsgálat két különböző dózisú NKTR-118 és a placebo hatékonyságát fogja összehasonlítani.

A biztonsági vizsgálat részben a hatékonysági vizsgálat pácienseiből, részben új betegekből fog toborozni, akiket véletlenszerűen fognak vagy a kísérleti szerrel, vagy a szokványos hashajtó terápiával kezelt csoportba beosztani.

Az AstraZeneca úgy tervezi, hogy a program eredményei alapján 2013-ban nyújtja be az engedélyezési kérelmet.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés