hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ezért küldik oltópontra a pácienseket a háziorvosok

Egyre többen vennék fel a Covid-oltást, ám hiába érdeklődtek háziorvosuknál, az oltópontokra küldték őket, írja a Pénzcentrum.

A jelenséggel kapcsolatban Soós Zoltán, a MOK Háziorvosi Csoportjának vezetője a Pénzcentrum kérdésére bővebben is kifejtette, hogy valóban kevés háziorvos olt jelenleg. Mivel például a Pfizer oltóanyagból, amelyet a többség szeretne választani, egy ampullát jellemzően 5-10 személy oltására célszerű felhasználni, vagyis össze kell szervezni időpontra több érdeklődőt. Azonban gyakran nincsenek elegen, hogy megérje megszervezni az oltást, melyet sokkal könnyebb megoldani az oltópontokon, ahol egy kijelölt oltónap alatt sokkal előbb megfordul annyi érdeklődő, hogy ne vesszen kárba az oltóanyag – magyarázta.

Jellemzően, főként inkább vidéken, azok a háziorvosok oltanak, akik eltároltak egy dózisos kínai vakcinát. Ez esetben nincsen gond abból, ha csak egy beteg jelentkezik is be oltásra, meg tudják oldani. Azonban azokat, akik Pfizer oltóanyagot szeretnének, a háziorvosok az oltópontra irányíthatják logisztikai okokból – mondta el a szakember, aki szerint ezért lehet az oltás iránt háziorvosuknál érdeklődőknek az a tapasztalata, hogy érdeklődnek a körzetben, ahonnan az oltópontra irányítják.

Soós Zoltán szerint ez áll a hátterében annak is, hogy a háziorvosi rendelőkben elenyésző számban történik harmadik oltás. A kórházak esetében viszont azt tapasztalták, hogy a szokásos pénteki oltónap mellett újabb napokat is megnyitottak egyes oltópontokon, hogy ki tudják szolgálni az igényeket.

A praxisokban az esetszámok növekedését tapasztaljuk, így az oltások iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. Ahogy a Magyar Orvosi Kamara korábban jelezte, kényelmes megoldásnak tűnhet az oltási program allokálása a háziorvosi praxisokba, főként vidéken, azonban nem feltétlenül hatékony. Amíg a jelentkezők száma magas, addig rendben meg lehet szervezni az oltást, viszont amint csökken az érdeklődés, praktikusabb centralizáltan, a kórházi oltópontokon csoportosan oltani – hangsúlyozta Soós Zoltán. Arra is kitért, hogy mivel az oltásszervezés folyamatos plusz feladatot ró a háziorvosi praxisokra, miközben az oltási kapacitás kicsi, a kamara javaslata, hogy az ügyeleti pontokra szervezzék ki az oltásokat, tehermentesítve a praxisokat.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink