hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ezerarcú pajzsmirigy

Könnyű elvéteni a diagnózist

A pajzsmirigybetegségek már azelőtt is sokféle panaszt és tünetet okozhatnak, hogy kialakulnának a hormonszintek változására utaló fizikális jelek. Ez csökkent és fokozott pajzsmirigyműködés esetén egyaránt előfordul. A téves diagnózisok spektruma a depressziótól az appendicitisen át egészen a stroke-ig terjed.

Irritábilitás, türelmetlenség, érzelmi labilitás, alvászavar – nem biztos, hogy ilyen panaszok esetén eszünkbe jut a pajzsmirigybetegség lehetősége is. Pedig a hyperthyreosis – egyéb jellemző tünetei mellett – gyakran okoz pszichés eltéréseket is. Néha kifejezetten ezek dominálnak. A pánikbetegség súlyosbodása például egybeeshet a hyperthyreosis klinikai tüneteinek megjelenésével. Máskor az emocionális labilitásnál súlyosabb pszichés zavarok is társulhatnak hozzá, például mániás depresszió, schizoid és paranoid reakciók. Leírtak olyan esetet is, amikor a demencia thyreotoxicus eredetű volt, amely methimazol- és béta-blokkoló-kezelésre megszűnt.

A Deutsche Medizinische Wochenschrift nemrég két olyan esetet is ismertetett, amikor a pajzsmirigy működési zavara pszichiátriai betegség tüneteivel jelentkezett. Egy 63 éves egyedülálló nőnél akut pszichózis lépett fel: zavarttá és agitálttá vált, optikai hallucinációkról számolt be, és mind jobban elzárkózott a külvilágtól. A tünetek alapján felmerült a skizofrénia gyanúja, ez azonban ebben az életkorban meglehetősen szokatlan. A klinikusokat a kétoldali szemhéjödéma, a hideg, száraz bőr és a bradycardia terelte a helyes diagnózis, a hypothyreosis irányába, amelyet a magas TSH- és az alacsony pajzsmirigyhormon-koncentrációk is megerősítettek. A beteg T4-szubsztitúció mellett gyorsan tünetmentessé vált. A másik esetben a hyperthyreosis sokáig elkerülte a kollégák figyelmét, s ez egy 45 éves nőnek csaknem az életébe került. Az asszonyt öngyilkossági kísérlet miatt intenzív osztályon ápolták, amikor kiderült, hogy egy hónapja hangulati ingadozástól, ingerlékenységtől, izomgyengeségtől szenved és sokat fogyott. Hyperthyreosisának diagnosztizálásával és kezelésével hangulatzavarai és öngyilkossági gondolatai megszűntek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Földes János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 4,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés