hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ezer forintos órabérért ügyelnek a háziorvosok

A háziorvosi ügyeleti rendszer akkor gazdaságos, ha legalább ötvenezer lakos ellátását biztosítja, derül ki a Kisalföld összeállításából.

Nyolc rábaközi önkormányzat a csornaiból a győri háziorvosi ügyelethez „igazolt át". A döntést szakmai érvekkel támasztották alá. Dr. Balázs Mihály a csornai háziorvosi ügyelet szakmai vezetője a Kisalföld érdeklődésére arról adott tájékoztatást, hogy miként működik ezután a csornai rendszer.

– A kiválásig negyvenezer lakos tartozott az ügyelethez, ami hatezerrel csökkent. Egy ügyeleti formáció egyébként körülbelül ötvenezer lakossal lehet nullszaldós gazdasági szempontból – mutatta be a helyzetet a szakmai vezető. – A nyolc önkormányzat lépése tehát pénzügyi nehézséget okoz a maradóknak, a települések emelt hozzájárulást fizetnek ezután. Én a távozás okát abban látom, hogy egy önkormányzatok által fenntartott ügyeleti rendszerben kötelező részt venniük a háziorvosoknak. Az alternatív fenntartásúban azonban nem és valószínűleg ez volt az az indok, ami kollégáinkat a csornai ügyeletből kivitte. Esetleg még az is szempont lehet, hogy magasabb díjjal lehet Győrben ügyelni. A viszonylag kis pénzért ugyanis nem vonzó az éjszakázás, a felelősség azonban nagy.

Az orvosok bére a Csorna vidéki ügyeletben körülbelül nettó ezer forintra jön ki óránként. „A kollégák jó része hivatástudatból vállalja a szolgálatot. Elfogadva azt, hogy a gyógyító munkához hozzátartozik az ügyelet is" – jegyezte meg.

Dr. Balázs Mihály azt azonban megemlítette, hogy a működési forma változhat a jövőben.


– Az igazi megoldás az lenne, ha a szomszédos, kicsi ügyeleti rendszerek egyesülnének. Hogy aztán ezt a nagy egységet önkormányzati fenntartásban működtetik-e tovább, vagy vállalkozási, esetleg egyéb formában, eldöntendő kérdés.

(forrás: Kisalföld Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés