2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

Ez lehet a második betegség, amelyet sikerül felszámolni

A feketehimlő után a guineaféreg-betegség lehet a második olyan kór, amelyet sikerül teljesen eltüntetni a Föld színéről, közölte az InfoStart.

Kapcsolódó cikkek

Korábban afrikai és ázsiai emberek millióinak életét keserítette meg a betegség, amelyet gyógyszerek nélkül sikerülhet teljesen felszámolni: a The Guardian cikke szerint 2022-ben mindössze 13-ra csökkent a jelentett esetek száma az amerikai Carter Központ adatai alapján.

2021-ben mindössze 15 volt a frissen diagnosztizált megbetegedések száma. Ha tényleg eltűnik a betegség, ez lehet a második olyan kór, amelyet teljes mértékben sikerül eltüntetni a Földről, ráadásul nem oltás vagy gyógyszer segítségével, hanem az átadás megelőzésével.

A Carter Központ 1986-ban kezdte meg munkáját a guineaféreg-betegséggel szemben: akkor évente 3,5 millió ember fertőződött meg 21 ázsiai és afrikai országban. Pakisztán, India és Uganda már megszabadultak a kórtól, tavaly pedig a Dominikai Demokratikus Köztársaság is csatlakozott a már tiszta országok csapatához. A Közép-Afrikai Köztársaság is csak egy feltételezett esetet jelentett, melyet vizsgálnak.

A drakunkuliázisként is ismert betegségben érintettek általában ivóvízzel fogyasztják el a guineaféreg-lárvákat. Ha ez megtörtént, nincs mód arra, hogy megállítsák a folyamatot: nagyságrendileg egy év után hólyagok képződnek a betegek testén, amelyeken keresztül aztán az akár egyméteresre nőtt férgek távoznak, írja a lap.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink