hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Ez az eredmény áttörést hozhat az agy vizsgálatában

Kinai kutatóknak sikerült lefagyasztani és felengedni egy emberi agyszövetet úgy, hogy közben nem halt el, írja a hvg.hu.

A kínai Fudan Egyetem kutatóinak sikerült anélkül lefagyasztaniuk, majd felengedniük egy emberi agyszövetet, hogy az károsodott volna. Csecseng Sao és csapatának eredménye forradalmasíthatja a neurológiai állapotok tanulmányozását.

A Cell Reports Methods című tudományos lapban publikált tanulmány szerint a csapat három héten át növesztett emberi embrionális őssejtekből organoid szöveteket (laboratóriumban növesztett, a teljesen kifejlett szervekre emlékeztető szöveteket), lehetővé téve a neuronok és az idegi őssejtek fejlődését. Ezután különféle kémiai vegyületeket teszteltek, hogy meghatározzák, mely kombinációk segíthetik életben tartani a fagyott emberi agyszövetet, és melyek teszik lehetővé a felengedés utáni újbóli növekedését.

A legsikeresebb koktél végül az lett, ami metilcellulózt, etilénglikolt, dimetil-szulfoxidot, valamint az Y-27632 kódjelű inhibitort tartalmazta. Az ezekből összeálló, a kutatók által MEDY-nek rövidített anyagról úgy vélik, hogy valamilyen módon képes beavatkozni abba a folyamatba, ami sejthalált okozna, így téve lehetővé a sejtek megfagyását majd felengedését – írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink