2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés
hirdetés

A látás világnapja

Évente hatezerrel nő a vakok száma Magyarországon

Évente több mint hatezren vakulnak meg Magyarországon, főként időskori makuladegeneráció, cukorbetegség vagy zöldhályog következtében. Az esetek 75-80 százalékában ez elkerülhető lenne, ha az emberek rendszeresen eljárnának szűrővizsgálatokra - mondta Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója a látás világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten. A látás világnapja alkalmából idén is szerveznek ingyenes szűrővizsgálatot időseknek és gyerekeknek egyaránt - szombaton 8 és 12 óra között - a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján.


2000 óta október 9-én tartják - a WHO programja keretében - a látás világnapját, amelynek célja, hogy világszerte felszámolják a megelőzhető vaksági okokat. Papp András egyetemi adjunktus szerint a legnagyobb problémát az időskori makuladegeneráció, vagyis az éleslátás helyének a korral előrehaladó elfajulása okozza. Ez a betegség nem érinti a teljes látómezőt, hanem az olvasóképesség elvesztését jelenti. Ha az elváltozást időben észreveszik, a betegség megállítható, illetve kis mértékben gyógyítható. Ehhez azonban az szükséges, hogy a 45 év felettiek rendszeresen - ha addig nem volt probléma a szemükkel, akkor 5 évente - eljárjanak szemészeti szűrésre, illetve otthon, saját maguk is ellenőrizzék látásukat.
A genetikai adottságokon túl, a betegségnek vannak olyan kockázati tényezői, amelyek megszűntetésével megelőzhető az öregszeműség. Ilyen például a dohányzás (2-4-szeresre emeli a kockázatot), a magas vérnyomás és az elhízás. Ezek kiküszöbölésével csökkenthető a betegség kockázata.
A lakosság 2-4 százaléka tompalátásban szenved, amit fél százalék alá lehetne szorítani a megfelelő prevencióval - tette hozzá Németh János.
A sajtótájékoztatón nemcsak az időskori szemromlásról, hanem a 14 év alattiakat sújtó szembetegségekről is beszéltek. Sényi Katalin, a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társaságának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek szemére még jobban kell figyelni. Azt javasolja, ha a kisbaba szemén bármilyen rendellenességet észlel a szülő, forduljon szakorvoshoz. A kisgyerek látóképességét javasolt a szülőnek otthon is rendszeresen ellenőrizni az úgynevezett "kukucs" játékkal. Figyelmeztető jel lehet, ha a baba hunyorog, az egyik szemét be-becsukja.
A gyerekek szemét óvoda előtt, 2-2,5 éves korban is javasolt megvizsgáltatni, majd később, 5 évesen. Ezt követően a szűrés az általános iskolában történik.
Sényi Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek szemét óvni kell például a számítógép előtt töltött idő csökkentésével.

Forrás: MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Sokaknak rossz tapasztalatuk van az egészségüggyel, de nem elég a kórházakon számon kérni a szabályok betartását. Rendszerszintű változásra van szükség az egészségügyben.

A körülményeken múlik, de nem feltétlenül sérti az egészségügyi dolgozók jogait az, ha csak védőoltással tarthatják meg az állásukat. Alapvető jogokat sért viszont a kormány, amikor az oltatlan dolgozókat teljesen megfosztja a végkielégítéstől.