hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Európában is áttörést hozhat az őssejt-terápia az agyi bénulás kezelésében

A FamiCord Group 2019 októberében Varsóban sajtóesemény keretében jelentette be, hogy Európában elsőként Lengyelországban indult el egy kísérleti terápia a cerebrális bénulás autológ köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel történő kezelésére. A FamiCord Group partnerintézménye a lublini University Children’s Hospital. Az eddig csak az Egyesült Államokban elérhető őssejt-terápia a cégcsoport valamennyi ügyfele, így a KRIO Intézet révén a magyar családok számára is elérhető lesz egész Európában.

A FamiCord Group – melynek magyarországi tagja a KRIO Intézet – Lengyelországban elindította „a köldökzsinórvér felhasználásának kiterjesztése cerebrális parézisben érintett gyermekek számára” elnevezésű nemzetközi kezelési programját.

Ez az első ilyen jellegű program Európában, és a világon is csupán a második. A mi fő felelősségünk, hogy biztosítsuk a köldökzsinórvért a betegeink és családjuk számára, valamint, hogy támogassuk ügyfeleinket annak alkalmazásában, amikor szükség van rámondta Tomasz Baran, a Polish Stem Cells Bank, a FamiCord Group vezető őssejtbankjának képviselője.

Ez a kezelési program nem csak azoknak az orvosoknak és tudósoknak jelent újabb mérföldkövet, akik az őssejtek felhasználását kutatják neurológiai betegségeknél, de az ilyen betegséggel Európában élő gyermekek számára is lehetőséget rejt, különösen a CP-ben érintetteknek, hiszen a páciens autológ (azaz saját) köldökzsinórvérrel történő infúziós kezelése esélyt jelent a klinikai javulásra.

Prof. Magdalena Chrościńska-Krawczyk is úgy véli, a kilátások ígéretesek. A köldökzsinórvérből és a Wharton-kocsonyából nyerhető őssejtek gyermekneurológia területén történő felhasználásában úttörőnek számító professzor a felelőse a FamiCord Group programjának a lengyel partnerintézmény, a lublini University Children’s Hospital részéről.

A szülés során gyűjtött őssejtek az utóbbi években már részét képezték egyes orvosi kísérleti kezeléseknek. Több esetünk is volt, amelyek során a gyermekek autológ köldökzsinórvérét használtuk. Abban reménykedünk most, hogy még több gyermeknek tudunk segíteni: a FamiCord Groupnak köszönhetően egész Európából keresnek minket páciensek – mondta a kutató.

A FamiCord Group ügyfeleinek elérhető autológ köldökzsinórvér-kezelés kísérleti szakaszában eddig 14 kis páciens vett részt a lublini kórházban. Dr. Dariusz Boruczkowski, a FamiCord Group képviselője szerint a cégcsoport nemcsak nagy tapasztalattal rendelkezik, de a legjobb feltételekkel is bír Európában az őssejt minták kutatásában és klinikai alkalmazáshoz való biztosításában.

A kutatási eredményeink jelentős fejlődést mutattak azon neurológiai betegségben szenvedő páciensek életminőségében, akiknél autológ köldökzsinórvér őssejt-terápiát alkalmaztunk. Az eredmények nagyon ígéretesek, de még mindig hosszú az út a köldökzsinórvér- és a köldökzsinórszövet eredetű őssejtetek felhasználásának teljeskörű megismeréséhez – tette hozzá.

A magyarországi KRIO Intézet tudományos igazgatója, dr. Száraz Leonóra szerint is ígéretes terület a köldökzsinórvér őssejtterápia a neurológiai betegségek, különösen a CP következtében létrejövő idegrendszeri károsodás kezelésében.

A károsodások sajnos igen gyakoriak, hiszen minden 1000 szülésre 2-3, az egész életet alapvetően meghatározó trauma jut. A sérült gyermekek élete nemcsak egyéni, de családi és szociális probléma is, mivel az egész életen át tartó zavar össztársadalmi hatása súlyosabb lehet, mint a legtöbb genetikailag meghatározott, jelen módszereinkkel meg nem változtatható kórképé. A jelenleg rendelkezésre álló ismereteink szerint az autológ köldökzsinórvér transzplantáció biztonságos és hatékony kezelés, amely jelentősen javíthatja a CP-ben szenvedő gyermekek életminőségét – mondta a tudományos igazgató.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés