hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

ETOSZ: ez a félig tele a pohár esete

Még várják azt a jogszabályt, amivel tovább stabilizálható a kórházak működése, mondta az Economx-nek Rádai Tamás, az ETOSZ igazgatója.

Egy kormányrendelet szerint 63,4 milliárd forint jut a kórházak adósságrendezésre, bár februárban már jócskán a 100 milliárd forintot is meghaladta az intézmények kintlévősége. Nagyon nagy szükség volt erre a kórházkonszolidációra, és az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) pozitívan értékeli, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben forrást csoportosítanak át az adósságok rendezésére, de ez a félig tele a pohár esete, reagált a lapnak Rádai Tamás, az ETOSZ igazgatója.

A jelenlegi adósságrendezés még nem oldja meg a problémát, ez nem lesz elegendő. Úgy fogalmazott, a kormány is arra kérte a belügyminisztert és a pénzügyminisztert, hogy május közepéig dolgozzon ki egy újabb olyan előterjesztést, javaslatot, amivel tovább stabilizálható a kórházak működése.

Rádai Tamás szerint az is fontos a jelenlegi kórházkonszolidáció kapcsán, hogy amíg tavaly év végén a tartozások kiegyenlítése során elsőbbséget élvezett a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), és a büntetés-végrehajtás, addig a mostani jogszabályban az adósság lejáratának dátuma alapján állapítják meg a kifizetési sorrendet.

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink