Táplálkozás
Étellel az Alzheimer-kockázat csökkentéséért
2010. április 13. 10:28
Bizonyos ételek kombinációja, így a hal, gyümölcs és a diófélék fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát – közölték az Archives of Neurology című szakfolyóirat online kiadásában amerikai kutatók.
A New York-i Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársai 2148, 65 éves vagy annál idősebb ember egészségét követték nyomon átlagosan négy évig. A tanulmány résztvevőinek annak indulásakor nem volt Alzheimer-kórja.
Az önkéntesek részletesen beszámoltak étkezésükről is, és másfél évente értékelték állapotukat abból a szempontból, hogy milyen mértékben fejlődött ki náluk demencia. Mint a kutatók megállapították, a tanulmány ideje alatt 253 embernél jelentkezett a betegség.
Az étrendre vonatkozó elemzésből kiderült, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázata összefüggésben volt a salátadresszingek, csonthéjasok, halak, a paradicsom, a baromfi, a gyümölcsök, valamint a leveles zöldségek fogyasztásával. A kevesebb zsíros tejtermék, vörös hús és vaj étrendbe iktatása szintén csökkentette az Alzheimer-kockázatot.
A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az élelmiszerek egyedi tápanyagainak az Alzheimer-kórt befolyásoló hatásával foglalkozó tudományos irodalmat következetlennek találták, főként azért, mert az emberek általában nagyon sokféle, ételekben lévő tápanyagot vesznek fel étkezésük közben, aminek végül szinergiája, együttes hatása nyilvánul meg.
MTI