hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Észreveszi az influenzajárványt a Google.org

A webkeresési statisztikák alapján hamarabb felismeri az influenza terjedését a Google.org, mint az egészségügyi hatóságok - állítja a Google Inc. karitatív szervezete.

Ahol felüti a fejét az influenza, ott hirtelen megszaporodnak a betegséggel kapcsolatos kulcsszavakból álló keresőkérdések. Az influenza után kutakodó internetezők ugyan nem mind betegek, a kérdések számának alakulása mégis pontosan tükrözi az influenzaszezon alakulását. Ezt az amerikai járványügyi központ (CDC) adataival végzett összehasonlító elemzések is igazolták. A járványterjedési trendeket a Google-módszerrel az esetek többségében legalább egy héttel, de akár 10 nappal korábban is fel lehet ismerni, mint a hivatalos adatok alapján - áll a kaliforniai informatikai óriás szervezetének közleményében.
A google.org/flutrends címen elérhető szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban jelentkező influenzajárványokról nyújt felvilágosítást, de a The New York Times információi szerint a fejlesztők azt tervezik, hogy más régiókat is bevonnak és más betegségekre is kiterjesztik.
A Google.org jótékonysági és modernizációs vállalkozás, célja az emberiséget fenyegető veszélyek és problémák felszámolásának elősegítése. Adományokból működik, "anyavállalata", a Google Inc. a profitjának egy százalékával támogatja. A szervezet az utóbbi időben egyebek között kidolgozott egy tervet arra, hogy miként lehetne megszabadítani az Egyesült Államokat az olajfüggőségtől, egy másik programjában pedig a szénalapúnál olcsóbb és környezetbarát elektromosáram-előállítási technológiákat kutatják.

MTI/dpa

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés