hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Értelmi sérültek filmszemléje Zsirán

Értelmi sérültek országos filmszemléjét rendezik meg szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei Zsirán, az értelmi fogyatékosok otthonában.

A fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő intézmény immár negyedik alkalommal ad otthont a mozgóképes találkozónak. A programon szakmai zsűri előtt vetítenek tizenhat olyan filmet, amelyeket az ország különböző részeiben élő értelmi fogyatékos emberek készítettek – mondta Fábián Gábor, a filmszemle kezdeményezője.

Az idei szemlére tizenegy otthonból küldtek alkotásokat. Újdonság, hogy a távoli Ausztráliából is érkezett film, amely azt jelzi, hogy a zsirai kezdeményezés híre messze túljutott az országhatárokon. Ez nagyban az ügyet támogató egri Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesületnek köszönhető – mutatott rá Fábián Gábor, aki a zsirai intézmény munkatársaként foglalkozik az otthon mozgóképkészítés iránt érdeklődő lakóival.

Az egyesület a tavalyi seregszemle legjobb alkotásait egy dániai fesztiválra is eljuttatta.
A leghatásosabb filmekben az alkotók magukról, saját világukról vallanak, s eközben sajátos gondolatiságukba engednek bepillantást. Olyan világra nyitnak kaput, amely egyébként ritkán nyílik meg.

Az alkotásokat Halmy György filmrendező elnökletével értékeli a szakmai zsűri. Ő már évek óta műhelymunka keretében készíti fel a sérültek és a segítőket a filmezésre. Ennek nyomán körvonalazódik egy módszer, amely segíti előhívni és kifejezésre juttatni az értelmi sérültek gondolatait. 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés