hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Erős lesz az idei pollenszezon

A kései téli fagy miatt később kezdődött az idén az allergén fák pollenszórása, de a mostani meleg idő alapján erős pollenszezonra készülhetünk – közölte Apatini Dóra, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) biológusa.

Paller Judit országos tiszti főorvos a témában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint.

Mint a szakemberek elmondták: a mogyoró és az éger már január elején elkezdte szórni a polleneket, a februári fagy viszont megakadályozta, hogy ezek napi koncentrációja elérje a tüneteket okozó szintet. A meleg idő hatására most 7-8 allergén fa virágzik egyszerre, míg áprilisban, a tavaszi szezon csúcsidőszakában akár 15 fa virágpora is jelen lehet egyszerre a levegőben.

Jelenleg a ciprus- és a tiszafafélék jelentenek gondot, áprilisban viszont beindul a pázsitfűfélék virágzása is. Az OKI és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján naponta frissítik a pollenszezon alakulásának adatait.

Szénanáthás megbetegedések Magyarországon, 1990-2010

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: MTI, Országos Környezetegészségügyi Intézet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés