2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Eredményes onkológiai kutatások Bécsben

Az új rákos megbetegedések száma Ausztriában 2009 és 2020 között hat százalékos növekedést mutatott. Ez a szám a szakértők szerint 2030-ra már tizennégy százalék lesz. A diagnosztika és a terápia területén ugyanakkor olyan sokat ígérő eredmények születtek, aminek köszönhetően a rákban elhunyt betegek száma csökken, az élethossz és az életminőség viszont növekszik.

Ez nagyrészt az úgynevezett precíziós onkológiai gyógyászatnak köszönhető. Eszerint a tumorbiológia és a genetika alaposabb megismerése hatékonyabb megelőzést tesz lehetővé az egyes rizikócsoportoknál. További nagy előnye, hogy a különböző terápiás kezelések egyénre szabottabban, egyszersmind hatékonyabban kerülhetnek kialakításra.

A Bécsi Orvosi Egyetemen (MedUni Wien), amely az egyik legpatinásabb európai képzési- és kutatóközpont, jelenleg is számos kutatás folyik a fenti témában. Egy ilyen vizsgálat vezetett például egy olyan gyógyszer amerikai engedélyeztetéséhez is, amit eredményesen alkalmaztak az előrehaladott prosztatarák kezelésében. A gyógyszerben található összetevő már a mell-és petefészekrák kezelésénél is bevált és a remények szerint hamarosan az EU-ban is forgalomba kerülhet.Az eddig csupán a diagnosztikában használt nukleáris medicína, vagyis a radioaktív készítményekkel történő orvoslás területén is sokat ígérőek az eredmények. Itt elsősorban az ún. teranosztikai (terápia és diagnosztika) célú gyógymódon van a hangsúly. Ez azt jelenti, hogy a rosszindulatú tumort olyan alacsony dózisú sugárkezelésnek vetik alá, ami csak a tumor egy bizonyos részét célozza, miközben radioaktív atomokat adagolnak hozzá. Így a rákos sejtek megcélozandó részei feltárhatók és a radioaktív anyag segítségével kezelhetők. A terápia rendkívül hatásos és nincs mellékatása sem, mivel a sugárzás célzottan a rákos sejteket éri.

Kutatómunka mikroszkóppal © MedUni Wien, Mark Glassne
Kutatómunka mikroszkóppal © MedUni Wien, Mark Glassne

Az onkológiai rehabilitációra és az utókezelésre is nagy hangsúlyt fektet a klinika. Az egyén testi-, mentális- és pszichoszociális jellegzetességeit mind figyelembe veszik és felhasználják a célirányos kezelés érdekében. A kutatások azt is kimutatták, hogy a rendszeres, orvosi ellenőrzés mellett végzett testmozgás nagyban megkönnyíti az egyes rákfajták kialakulásának előrejelzését

(forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)
hirdetés

Könyveink