hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Ízelítő

Erdő Péter bíboros szentmisét mutat be a betegek világnapján

Csütörtökön tartja a betegek világnapját a katolikus egyház; ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szentmisét mutat be és a betegekért mond imát a budapesti onkológiai intézet kápolnájában – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága.
II. János Pál pápa 1992-es döntése óta a katolikus egyház február 11-én tartja a betegek világnapját, a hagyomány szerint ez Szűz Mária első lourdes-i jelenésének napja. A betegek világnapja egybeesik egy másik évfordulóval: 25 éve ekkor hozták létre az Egészségügyi Dolgozók Lelkigondozásának Pápai Tanácsát.
 
A katolikus egyházfő ezen a napon minden évben üzenetet intéz a betegségben szenvedőkhöz. XVI. Benedek pápa a 18. világnapra kiadott üzenetében rámutatott arra: a világnappal az egyház a legszélesebb körben szeretné felhívni a figyelmet az egészségügyben végzett lelkipásztori szolgálat fontosságára. Mint írta, az egészségügyi szolgálat szerves részét képezi az egyház küldetésének, mert minden keresztény arra hivatott, hogy „odahajoljon a sok-sok, testileg és lelkileg sebzett testvérünkhöz”.
 
A katolikus egyházfő üzenetében megemlítette, hogy már a II. vatikáni zsinat is beszélt az egyház szenvedő emberről való gondoskodásáról, s „értékes örökségnek” nevezte az egyházmegyék és a szerzetesrendek által működtetett egészségügyi intézményeket. A pápa hozzátette, hogy „a mai korban még nagyobb igény érezhető az egyház betegek melletti szerteágazó és figyelmes jelenléte iránt”, mint ahogy van igény a társadalomban az evangéliumi értékek közvetítésére is az emberi élet védelmében, annak minden szakaszára vonatkozóan, a fogantatástól a természetes halálig.
 
XVI. Benedek köszönetét fejezte ki az egészségügyben dolgozók munkájáért, s a papság éve kapcsán arra emlékeztette a papokat, a „betegek szolgálóit”, hogy gondoskodniuk kell a betegekről és vigaszt kell nyújtaniuk nekik. „A próbatételben lévő ember mellett töltött idő bőséges kegyelmeket hoz a lelkipásztorkodás minden más területén is” – fogalmazott a pápa.
 
MTI
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés