Tudomány
Epekövesség: nemi különbségek
A World Journal of Gastroenterology április 21-én tette közzé kínai kutatók vizsgálatát, melynek célja az epekőbetegség incidenciájának, valamint a kialakulásában szerepet játszó metabolikus kockázati tényezőknek a meghatározása volt.
A vizsgálatba bevont személyek körében 10,7 százaléknak adódott az epekövesség prevalenciája, és a korábbi európai és ázsiai kutatásokhoz hasonlóan a mostani eredmények is azt igazolták, hogy az idős kor és a női nem a betegség kockázati tényezőjének számít - az előbbi a rizikófaktorok nagyobb száma, míg az utóbbi a hormonhatás révén.
A mostani tanulmány férfiak körében pozitív kapcsolatot bizonyított a cukorbetegség és az epekövesség között, miközben a nők esetében már nem állítható ugyanez. A nők körében viszont a hipertrigliceridémia és az elhízás mutatott pozitív összefüggést az epekövek kialakulásával, ami azt jelzi, hogy a két nem esetében nem egységes a cukorbetegség, a magas trigliceridszint és az elhízás kapcsolata az epekőbetegséggel. A kutatók ezt annak bizonyítékaként értékelik, hogy az epeköves nőket és a férfiakat eltérő metabolikus tényezők jellemzik. A mostani eredmények újabb információkkal segítik az epekőbetegség tényleges patológiai mechanizmusainak feltárását célzó kutatásokat.
Dr. Simonfalvi Ildikó