hirdetés
2024. október. 28., hétfő - Simon, Szimonetta.
hirdetés
hirdetés

Enyhébb egészségügyi károsodást okoz az új Covid-variáns

A háziorvosukhoz forduló influenzás betegek felét bizonyítottan a SARS-CoV-2 koronavírus legújabb variánsa támadta meg, írja a Hírklikk.

Hazánkban és a környező országokban jelenleg az omikron variáns JN.1 leszármazási vonal alvariánsai, ezek közül elsősorban a KP.3 dominál, de az Európában egyre gyorsabban terjedő, rekombináns XEC változat is kimutatható. A XEC úgy keletkezett, hogy két különböző omikron variáns egyazon embert fertőzte meg és annak szervezetében összeolvadt az örökítőanyaguk és ezáltal egy hibridet hoztak létre – magyarázza a Hírklikknek Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. – A jelenleg fertőző koronavírus variánsok kevésbé virulensek, azaz enyhébb egészségügyi károsodást okoznak. Ráadásul a társadalom többsége vakcinált, sőt át is esett a vírusfertőzésen, ezért immunológiailag is ellenállóbb.

A tünetek gyakorlatilag megegyeznek a felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel. A veszélyezetetett korosztályok esetében azonban ezt a „barátságosabb” vírustámadást sem szabad alábecsülni, ezért már megrendelték az idei téli járványszezonban alkalmazandó vakcinákat. 

Akik korábban már megkapták a Covid-19 elleni oltást, azoknak a szervezete valamilyen mértékben emlékezhet a vírusra? A professzor úgy gondolja, bizonyos szintű védettséget az eredeti vírus elleni vakcina biztosít, de erősebb védettséget jelentenek az omikron ellen kifejlesztett vakcinák. Hozzáteszi: mind a Modernának, mind a Pfizernek az a stratégiája, hogy olyan kétkomponenses vakcinát készít, amelyben az egyik az eredeti, a másik pedig az omikron valamelyik variánsa ellen véd. 

Az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA már a legújabb covid-19 variások elleni vakcinák forgalmazását is engedélyezte, de az Európai Bizottságnak is rá kell még tennie a pecsétjét, mielőtt a tagországok elkezdik alkalmazni azokat.  

Időközben megjelent egy újabb vakcina is (Novavax), amelynek forgalmazására európai engedély is van már, és melyet tudomásom szerint, a hazai hatóságok is készülnek majd alkalmazni – mondja Boldogkői Zsolt. – Ez a vírus tüskefehérjének egy részét alkalmazza vakcinaként. Akiknek fenntartásai vannak a messenger-alapú vakcinákkal szemben, ezt talán szívesebben elfogadják majd. 

(forrás: HírKlikk)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés