hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Eltűnt a költségvetésben az abortuszokra költhető pénz kétharmada

Az eddigieknél szigorúbban védené a magzati életet a készülő alkotmány tervezete. Az alkotmányt előkészítő bizottság elnöke szerint erre szükség van, hogy ne lehessen "szemölcsként" tekinteni a magzatokra.

Az egészségügyi államtitkárság idén már nem akar változtatni a művi terhességmegszakítások szabályain, a jövő évi költségvetés tervezetében ugyanakkor harmadannyi pénzt különítettek el erre a célra, mint tavaly.

A készülő új alkotmány múlt héten nyilvánosságra hozott egységes koncepciója szerint az alapvető jogok felsorolását azzal kezdenék, hogy az ember életét - fogantatásától kezdve - védelem illeti meg. Salamon László, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság kereszténydemokrata elnöke szerint ezzel az alkotmány a magzatoknak is azt a védelmet adná meg, ami az embert is megilleti, azaz elismeri, hogy a magzati élet is emberi élet.

Soltész Miklós szociális államtitkár november végén egy kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: szimbolikus lépés lenne, ha az új alkotmányba bekerülne a magzatok védelme. Az államtitkár szerint törvényi szigorítás azért is felesleges lenne, mert terhesség megszakítást akár külföldön is el lehet végeztetni. Hozzátette: inkább személetbeli változást szeretnének elérni.

1,1 milliárddal kevesebb

Az egészségügyért felelős államtitkárság szerint a magzati élet védelméről szóló törvény megváltoztatása nem szerepel a minisztérium aktuális, azaz 2. félévi jogalkotási tervében, vagyis idén már nem fognak változtatni a szabályon. Azt a lehetőséget ugyanakkor nem zárta ki egyértelműen a minisztérium válasza, hogy a jövőben ilyen történjen. A jövő évi költségvetés tervezete szerint azonban a kormány számol valamilyen változással.

Az idei évben abortuszra előirányzott 1,6 milliárd forint kevesebb mint harmada, 500 millió forint szerepel a jövő évi költségvetés tervezetében erre a célra. Az abortuszokra betervezett költségvetési kiadások csökkentését részben magyarázhatja, hogy az elmúlt években rendszeresen felültervezték a költségvetésben az abortuszokra szánt összeget, de csak egy-két százmillió forinttal. Az [origo] megkérdezte az egészségügyért felelős államtitkárságot, hogy miért csökkent harmadára az abortuszokra szánt összeg, de kérdésükkel az Országos Egészségügyi Pénztárhoz irányították őket, arra hivatkozva, hogy ez "belső döntés volt". Az OEP az [origo] cikkének megjelenése után azt válaszolta, hogy az idei tervben szereplő összeget, az 500 millió forintot a 2009-ben elvégzett beavatkozások alapján határozták meg, az összeg kialakításánál azokat a terhesség-megszakításokat vették figyelembe, amelyek szociális rászorultság miatt terhelték a költségvetést.

A teljes cikk az [origo]-n olvasható.

Vorák Anita
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
hirdetés

Könyveink