hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Eltérő élettartam-kilátások

A HVG szerint a legrosszabb kilátással bíró északkelet-magyarországi fiúcsecsemők várható élettartama romániai és brazil társaikéval egyenlő.

Majdnem egy évtizeddel hosszabb földi pályafutást jósolnak a kutatók a fővárosi és a nyugat-magyarországi leánycsecsemőknek, mint az évtized közepén született, hasonló korú Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyei kisfiúknak – derül ki a Megyék, régiók statisztikai zsebkönyve, 2016 című, most megjelent KSH-kiadványból, amelyet a HVG szemléz. A bölcsődés korú „hölgyek” Budapesten és a Kisalföldön lényegében 80 évre vannak "hitelesítve" (a pontos adat 79,6, illetve 79,7 év), ezzel szemben a Miskolc környéki legénykék átlagosan éppen 70, a Tatabánya környékiek pedig 70,3 esztendőre.

Az azonos nemű kicsinyek várható élettartama között nincs ekkora eltérés az ország különböző vidékein. A legrövidebb élethosszal „kecsegtetett” Szolnok környéki lányok, akiknek 76,9 évet ígérnek átlagosan a demográfusok, elvileg három esztendővel kurtább pályafutással kalkulálhatnak majd, mint például az osztrák határ közelében született társaik. A pályakezdő budapesti fiatalemberek előtt ugyanakkor csaknem 4 évvel hosszabb várható életút áll (egészen pontosan: 73,86 év), mint például a zempléni vagy bodrogközi évfolyamtársaik előtt.

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink